ua en ru

Заступник голови Міненерговугілля Зюков виступає за зниження ренти для газовидобувників

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков підтримує пропозицію приватних газовидобувних компаній повернутися до ставок плати за користування надрами при видобутку газу, що діяли до серпня 2014 р. Про це він заявив на засіданні парламентського комітету з ПЕК.

Міненерговугілля і приватні газовидобувні компанії звернулися до голови профільного комітету Миколи Мартиненка з пропозицією знизити плату на надрокористування і внести відповідні поправки в проект держбюджету і Податкового кодексу.

Нагадаємо, Верховна Рада України з серпня 2014 р. збільшила ставки плати за користування надрами при видобутку газу для потреб населення до 55% і 28% (в залежності від глибини видобутку). До цього ставки становили 28% його вартості для газу з глибини до 5 км і 15% його вартості з глибини більше 5 км

Нещодавно група газодобувних компаній звернулася з відкритим листом до президента України, прем'єра, міністрів фінансів, енергетики та вугільної промисловості, голів профільних комітетів ВР з приводу законопроекту про закріплення підвищених ставок рентної плати за користування надрами.

На думку газовиків, підвищені рентні ставки, пролонгувати які пропонує Кабмін, змусять приватні газовидобувні компанії згортати проекти з розробки нафтогазових родовищ в Україні. В результаті, це призведе до зниження видобутку газу і, відповідно, зменшить податкові надходження в бюджет.

У той же час, у Міненерговугілля вважають, що зниження ренти є актуальним, оскільки нафтогазова галузь потребує постійних капіталовкладень у розробку родовищ природного газу.

"Продовження застосування підвищеної ставки плати за користування надрами для видобутку газу зробить нерентабельним діяльність газовидобувних підприємств України. Будучи неприбутковими приватні газовидобувні підприємства не зможуть фінансувати розробку родовищ, буріння нових свердловин, проведення додаткових досліджень, що призведе до деградації галузі в цілому", - йдеться у відповіді Міненерговугілля на відкритий лист приватних газодобувних підприємств, спрямоване компанією Burisma Holdings.