ua en ru

Законопроект, що передбачає скасування пільг 16 категоріям громадян, знаходиться на розгляді комітету ВР з питань правосуддя, - депутат

Законопроект №9127, перехідні положення якого передбачають ліквідацію пільг 16 категоріям громадян України, ще не втратив свою актуальність і знаходиться на розгляді комітету Верховної Ради з питань правосуддя. Про це на погоджувальній раді сьогодні сказав народний депутат з фракції БЮТБ Андрій Кожем'якін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Цей обурливий законопроект №9127 до цього часу залишається на розгляді в комітеті ВР з питань правосуддя, тобто він ще не втратив своєї актуальності. У той же час законопроекти опозиції... щодо неприпустимості зняття пільг досі не зареєстрований в парламенті. Я хотів би попросити вас (голову ВР Володимира Литвина), щоб ви втрутилися в ситуацію і включили його до порядку денного, розглянули і прийняли його на цьому тижні", - сказав депутат.
У свою чергу, Володимир Литвин зазначив, що згідно з регламентом, "рішення ВР можуть бути скасовані ВР до підписання відповідного акта Верховною Радою України. Закони, постанови та інші акти ВР, які вступили в дію, скасуванню Верховною Радою не підлягають".
За словами Литвина, на сьогоднішній день в парламенті виникла колізія, коли вноситься проект постанови про скасування постанови ВР прийняття законопроекту №9127 за основу. "Коли вже постанова підписана, не можна реєструвати такий проект і тут формально... мають логіку співробітники апарату, які не реєструють", - сказав Литвин.
Він нагадав, що подібні документи можуть бути визнані парламентом "як такими, що втратили свою дію, а значить якщо буде запропонований проект постанови про те, що рішення про прийняття в першому читанні і відповідні постанови втратили дії, то його зареєструють".

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров сьогодні від імені Кабінету міністрів підписав меморандуми з представниками всеукраїнських громадських організацій афганців та чорнобильців щодо врегулювання питань соціального захисту цих категорій громадян. Меморандуми передбачають створення постійно діючих консультаційних рад між урядом і громадськими організаціями для спільного визначення подальших дій з підвищення рівня соціального захисту.

Раніше голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляв, що якщо представники воїнів-афганців та чорнобильців і Кабінет міністрів не налагодять діалог, щодо законопроекту №9127 про скасування пільг для 16 категорій громадян, то Верховна Рада може прийняти рішення схвалити першу частину цього законопроекту, що стосується гарантії виконання судових рішень, а другу частину, де йдеться про право Кабінету міністрів регулювати видатки соціальних законів, не розглядати.

Скандальний законопроект № 9127 викликав масштабну акцію протесту під стінами Верховної Ради 20 вересня. 20 вересня, біля будівлі ВР відбулося зіткнення між афганцями, чернобильцями і співробітниками спецпідрозділу "Беркут". Учасники акцій протесту розбили скляні вставки в дверях на вході до парламенту.