ua en ru

У земельному законопроекті не передбачено продаж сільгоспземель, - Кутовий

У земельному законопроекті не передбачено продаж сільгоспземель, - Кутовий Фото: Тарас кутовий розповів про новий законопроект про обіг земель

З кожного перепродажу власнику паю з права оренди віддаватимуть 10%

Законопроект про обіг сільськогосподарських земель, розроблений Міністерством аграрної політики і продовольства, не передбачає продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий в ефірі "5 каналу".

"Ми підготували законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, який не передбачає продажу землі. Це дуже важливо, тому що багато де маніпулюють цим питанням. Ми пропонуємо, щоб було право продажу права оренди на землю – от я орендую землю і я можу це право комусь перепродати", - розповів Кутовий.


Він додав, що сьогодні фактично так і відбувається, але через перепродаж корпоративних прав тими, хто володіє великими масивами землі, а малі фермери не можуть цього зробити.

"Ми пропонуємо перепродавати право, тобто людина як отримувала гроші за пай, так і отримуватиме. Єдине, що людина, яка користується цим паєм, може перепродати це право комусь іншому, крім того, вона має право заставити це право в банку. Але договірні умови з власниками паїв не змінюються", - зауважив міністр.

Він також додав, що у законопроекті запропоновано для уникнення спекуляцій з кожного перепродажу власнику паю з права оренди віддавати 10%.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що жодних рішень щодо мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення не може бути до тих пір, поки не будуть зрозумілі усі нюанси поводження з землею.