ua en ru

Законопроект про трансфертне ціноутворення покладає нові обов'язки на бізнес і владу, - експерт

Законопроект про трансфертне ціноутворення покладає нові обов'язки на бізнес і владу. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив один з розробників законопроекту партнер PwC Вячеслав Власов.

"На бізнес покладається новий обов'язок: повідомляти в Міндоходів про операції між зв'язаними особами і з резидентами зарубіжних низькоподаткових юрисдикцій, що перевищують 50 млн грн в рік по одному контрагентові. Крупний бізнес, на додаток до цього, буде зобов'язаний документально обгрунтовувати ринковий рівень цін в таких операціях. Поза сумнівом, це додатковий тягар на бізнес. У свою чергу, і держава повинна узяти на себе додаткові обов'язки: підготуватися до здійснення ефективного контролю над ціноутворенням. Зокрема, державі потрібно буде інвестувати час і кошти в наймання інспекторів відповідної кваліфікації, їх професійне навчання, в придбання існуючих і створення власних баз даних про ціни і економічні показники діяльності бізнесу, в розробку нових програм перевірок бізнесу, посилення аналітичної функції податкових органів і так далі. У перспективі все це повинно привести до діалогу між бізнесом і податковим міністерством однією мовою", - сказав Власов.

Він додав: "Якщо закон буде ухвалений на початку поточного року, відповідно до Податкового кодексу він може набути чинності тільки з 1 січня наступного року. В цьому випадку і у податкового міністерства, і у бізнесу буде достатньо часу для підготовки до його застосування. Якщо закон набуде чинності з 1 січня 2014-го, то тоді вперше бізнес подаватиме звітність про трансфертні ціни до 1 травня 2015-го, а перевірка цієї звітності почнеться вже після травня 2015 р. Майже два з половиною роки - достатній термін для того, щоб підготуватися".

Читайте також: Кабмін схвалив законопроект про контроль за трансфертним ціноутворенням