ua en ru

Кабмін схвалив законопроект про контроль за трансферним ціноутворенням

Проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансфертного ціноутворення)" погоджено на засіданні уряду і буде переданий на розгляд до Верховної Ради України на найближчій сесії. Про це повідомив міністр доходів і зборів України Олександр Клименко після презентації законопроекту на засіданні Кабінету міністрів України, повідомляє прес-служба Кабміну.
Міністр відзначив, що здійснення національних стандартів трансфертного ціноутворення - це один з найважливіших аспектів економічної безпеки держави.

"Це принципово з точки зору соціальної справедливості - податки повинні бути сплачені там, де розташовані виробничі потужності та створений основний дохід", - підкреслив Міністр.

За оцінками фахівців Міністерства, інтеграція баз даних податкової та митної служби та створення сучасної ІТ-інфраструктури дозволить ефективно контролювати експортні операції і попереджати можливі втрати бюджету від реалізації товарів пов'язаними підприємствами за неринковими цінами.

Нагадаємо, згідно із законопроектом, контроль за трансфертними цінами буде здійснюватися у випадку, якщо сукупний обсяг операцій платника контрагентом перевищив 50 млн грн. в рік. Бізнес буде подавати звітність раз на рік - до 1 травня наступного за звітний рік. Міністерство доходів і зборів буде проводити аналіз інформації дистанційно, без втручання в діяльність бізнесу. У разі неподання звіту або документації за трансфертними цінами або виявлення порушень Міністерство може здійснити перевірку. При цьому в проекті закону передбачено, що Міністерство не має права перевіряти ціноутворення в контрольованих операціях у межах звичайної податкової перевірки.

Читайте також: Кабмін підготував радикальні заходи по наповненню держбюджету в 2013 р.