ua en ru

Законопроект про депозитарну систему обліку може бути внесений до ВР восени ц.р., - голова ДКЦПФР

Законопроект про депозитарну систему обліку може бути внесений на розгляд Верховної Радо восени ц.р. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Дмитро Тевелєв.
«Багато фахівців вважають, що облік прав власності на цінні папери та кліринг повинні бути розділені. Відповідаючи на запитання «Як це може статися?», зазначу, що єдиний спосіб - це прийняття відповідних норм у законі. Проект закону про систему депозитарного обліку, який розробила ДКЦПФР, зараз розглядається робочою групою, що представляє інтереси учасників ринку і міжнародних організацій. Цим документом передбачено таку модель, при якій облікова і клірингова функції будуть розділені», - сказав Тевелєв.
При цьому він підкреслив, що є певна група експертів, які вважають, що не потрібно відокремлювати кліринг від облікової системи. «Так, на їхню думку, український ринок недостатньо сильний і розвинений для того, щоб розділяти ці функції по окремим фінансовим установам депозитарним», - зазначив голова ДКЦПФР.
Крім того, сказав Тевелєв, існує ряд інших підходів: «Припустимо, є проект закону про кліринг, розроблений Асоціацією« Українські фондові торговці». Він теж передбачає поділ функції обліку та клірингу».
«Яким шляхом ми підемо - створимо окремий закон про кліринг або в одному законі опишемо та обліковий, і клірингову систему - це предмет обговорення, ніж ми зараз активно і займаємося з робочою групою», - резюмував голова ДКЦПФР.