ua en ru

Закон України, який визначає особливості передачі в оренду або концесію об'єктів ПЕК, набуде чинності 5 жовтня 2011 р

Закон України "Про особливості оренди чи концесії об'єктів ПЕК, що перебувають у державній власності" вступить в силу 5 жовтня 2011 р. Закон був опублікований в державному виданні "Голос України" 6 серпня.
Згідно з прикінцевими положеннями, закон вступає в силу через 60 днів після опублікування.
Нагадаємо, 8 липня 2011 р. відповідний документ № 8705, ініційований фракцією ПР, підтримав 251 народний депутат.
Законодавчим актом з метою створення умов для забезпечення розвитку паливно-енергетичного комплексу (зокрема, шляхом залучення інвестицій на технічне переоснащення та модернізацію) визначаються особливості передачі в оренду чи концесію об‘єктів ПЕК, що перебувають у державній власності.
Згідно із законом, передачі в оренду чи концесію підлягають такі об'єкти паливно-енергетичного комплексу:
- на яких можливе залучення сучасних технологій виробництва та які потребують модернізації (технічного переоснащення) технологічного процесу;
- розрізи та шахти з видобутку вугілля та його переробки, які є неперспективними та підлягають закриттю;
- об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, що перебувають у державній власності, які можуть бути добудовані з метою їх використання для провадження діяльності у сфері видобування кам'яного вугілля та лігніту (бурого вугілля), його переробки.
Відносини з передачі в оренду чи концесію об'єктів паливно-енергетичного комплексу, не врегульовані цим законом, регулюються Цивільним, Господарським, Земельним кодексами України, законами "Про концесії", "Про оренду державного та комунального майна", іншими законодавчими актами.