ua en ru

Закон про захист прав кредиторів і позичальників додасть прозорості у взаємовідносини банків з юридичними і фізичними особами, - нардеп

Нова редакція закону про захист прав кредиторів і позичальників додасть більше прозорості у взаємовідносини банків з юридичними і фізичними особами. Таку думку висловив народний депутат, один із співавторів законопроекту Юрій Воропаєв, передає кореспондент РБК-Україна.

Ю.Воропаєв відзначив, що даний законопроект передбачає посилення кримінальної відповідальності юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадян України за недостовірні документи, надані при отриманні кредиту в банку.

Окрім цього, в законопроекті передбачається спрощена система судового рішення щодо позовів по банках і позичальниках, а також законопроект частково виключає отримання відповідних довідок з органів опіки при оформленні іпотечного кредиту. Також законопроект дає право банкам застосовувати валютний курс, який діяв на момент видачі кредиту при його реструктуризації; вводить заборону на видачу кредитів в іноземній валюті фізособам. Окрім цього, в законопроекті передбачається дозвіл на дострокове погашення внесків без додаткових штрафів.

За словами директора юридичного департаменту Національного банку Віктора Новікова, відмова від запиту в органи опіки дозволить знизити рівень корупції. «Законопроект, я вважаю, направлений на захист інтересів добросовісних позичальників і кредиторів, оскільки вони зацікавлені один в одному. Як банки, так і кредитори зацікавлені відпрацювати прозорі чіткі правила гри, щоб не скористалися деякі недобровісні позичальники певними колізіями в законодавчих актах», - підкреслив він.

У свою чергу, глава правління «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук виразив незгоду зі скасуванням валютного кредитування населення, яке передбачається у відповідному законопроекті. «Це колізія. У банків майже половина всіх внесків в іноземній валюті, її потрібно кудись дівати, тому заборона на валютні кредити нам не дуже подобається. Хотілося б, щоб була м'якша норма на перехідний період, хотілося, щоб було м'якше визначення, але, маючи такі збитки в банківській системі ми розуміємо, що це норма теж може бути, і банки з цією нормою теж справляться», - відзначив він.