ua en ru

Закон про моніторинг закупівель зобов'язує замовників реагувати на зауваження ДАСУ, - МЕРТ

Закон про моніторинг закупівель зобов'язує замовників реагувати на зауваження ДАСУ, - МЕРТ Фото: Держаудиторська служба (РБК-Україна)

Порошенко напередодні підписав закон про поліпшення системи моніторингу публічних закупівель

Закон про моніторинг закупівель зобов'язує замовників реагувати на зауваження Державної аудиторської служби України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

У МЕРТ відзначили, що 23 січня президент України Петро Порошенко підписав закон про вдосконалення системи моніторингу публічних закупівель, який зобов'язує замовників реагувати на рекомендації та зауваження Держаудиторської служби в обов'язковому порядку. Раніше ДАСУ могла реагувати на порушення тільки після торгів, коли договори вже підписано і гроші переведено.

"Технічно це буде втілено завдяки інтеграції ProZorro з системою ризик-індикаторів, які автоматично шукатимуть підозрілі тендери, виділяти їх та відразу відправляти на перевірку ДАСУ. Крім сигналів від системи ризик-індикаторів, приводом для перевірки закупівлі стануть звернення громадських активістів, журналістів або представників органів влади та місцевого самоврядування. Аудитори ДАСУ зможуть перевірити будь-яку закупівлю і за власною ініціативою", - йдеться в повідомленні.

Аудитори будуть мати окремий "кабінет" у системі, і всі їхні дії в процесі моніторингу будуть публікуватися. Наприклад, рішення про початок перевірки оприлюднюється на ProZorro протягом двох днів з моменту його прийняття. На відміну від скарг до Антимонопольного комітету України, рішення ДАСУ про початок перевірки не буде зупиняти хід закупівлі. Термін проведення моніторингу - до 15 робочих днів. Під час перевірки фахівці зможуть вести діалог із замовником через систему ProZorro, який буде доступний для перегляду всім відвідувачам.

Також повідомляється, що у замовника буде три робочих дні для відповіді та аргументацію щодо своїх дій чи бездіяльності. Якщо замовник не усуне порушення, але не аргументує своїх дій, ДАСУ зможе прийняти рішення про проведення комплексної перевірки закупівлі і накласти відповідні штрафи за рішенням суду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Держаудит з початку 2017 року виявив порушення на майже 9 млрд гривень на державних закупівлях.