ua en ru

Закон про іномовлення набув чинності

Закон про іномовлення набув чинності Фото: іномовлення України

Документ був опублікований у виданні "Урядовий кур'єр"

Закон "Про систему іномовлення України" набув чинності. Документ був опублікований у виданні "Урядовий кур'єр".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Метою закону є забезпечення доступу іноземної аудиторії, в тому числі української діаспори, України, які перебувають за кордоном, до об'єктивної, актуальної та повної інформації про події в Україні.

Даний закон створює правові основи організації та визначає завдання і функції державного іномовлення України, принципи діяльності суб'єктів державного іномовлення з метою захисту національних інтересів України за кордоном, формування та підтримку позитивного іміджу України в світі шляхом оперативного, об'єктивного інформування про події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику і позицію держави, діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Наголошується, що МПІУ ("Мультимедійна платформа іномовлення України") утворюється у формі державного підприємства на базі державної телерадіокомпанії "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення" і підпорядковується центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері забезпечення інформаційного суверенітету України.

Відповідно до закону, забороняється втручання органів держвлади та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність суб'єктів державного іномовлення з метою встановлення цензури, попереднього контролю або незаконного впливу на зміст інформації, поширюваної суб'єктами державного іномовлення України.

У документі передбачено сприяння консолідації українського та іноземного суспільства шляхом поширення через міжнародні ЗМІ та інформаційні агентства матеріалів (програм) виробництва МПІУ. Таким чином, визначено, що пріоритет діяльності підприємства - розміщення власного інформаційного продукту у відомих міжнародних ЗМІ.

Підкреслюється, що програми МПІУ виробляються англійською мовою, а також іншими мовами, залежно від доцільності і терміновості використання тієї чи іншої мови для досягнення мети діяльності МПІУ.

Також закон встановлює, що в загальному обсязі мовлення МПІУ не менше 50% повинні складати програми, вироблені англійською мовою.

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВРУ) створила державне підприємство "Іновещательная телерадіокомпанія України" Ukraine Tomorrow ". Відповідний проект закону №2334а "Про систему іномовлення України" у другому читанні в цілому підтримали 282 парламентаря.