ua en ru

Закон про деокупацію вигідний владі, але не Україні, - УКРОП

Закон про деокупацію вигідний владі, але не Україні, - УКРОП

В УКРОПІ заявляють, що в остаточному варіанті закону не були враховані принципові правки

Прийнятий Верховною Радою проект закону №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" вигідний насамперед владі і олігархам, але ніяк не українському народу. Про це сказано в офіційній заяві партії УКРОП.

"Прикро, що сьогодні український парламент в черговий раз захистив інтереси бізнесменів при владі ціною доль українців, що воювали на сході і вболівають за Україну в Криму. Але такими рішеннями влада лише наближає початок власного кінця. Ми повинні поставити чиновників на місце, інакше втратимо країну!", - йдеться в заяві партії.

У політсилі підкреслили, що в остаточному варіанті закону не були враховані принципові поправки, без яких документ "лише погіршить ситуацію – як на сході України, так і в країні в цілому". В якості прикладу УКРОП приводить розширення повноважень президента, які можуть бути використані ним "не тільки для відсічі збройній агресії, але і для втручання в політичні процеси і для масових порушень прав людини".

З іншого боку, за словами авторів заяви, парламент позбавили можливості реагувати на свавілля глави держави, тому президент отримав право на одноосібне визначення районів проведення заходів національної безпеки без оголошення воєнного стану.

"Де гарантія, що завтра такою територією не оголосять Майдан з мирними протестами?", – застерегли в УКРОПі

Крім того, в документі немає жодної згадки про необхідність визначити кримінальну відповідальність колаборантів. Також не врахована поправка про заборону торгівлі з тимчасово окупованими територіями, фактично узаконеної депутатами.

У той же час, як зазначили в політсилі, парламент проігнорував вимоги УКРОПу передбачити однакові підходи держави до окупованих територій Донецької, Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя. Нормами законопроекту вводиться необхідність і обов'язок гарантувати національну безпеку тільки на території ОРДЛО, так, наче в окупованому Криму забезпечувати національну безпеку немає необхідності.

"По суті, у викладених у законопроекті нормах закладається основа майбутнього рішення про відмову від території Криму", – пояснили укропівці.

Головне, як наголошується в заяві: "провладні депутати відмовилися законодавчо закріпити дипломатичні і торгові відносини з Російською Федерацією".

"Звичним для себе способом провладні партії проштовхнули найважливіший для країни текст без можливості ознайомитися з його фінальною версією. Тому народні обранці від УКРОПу не визнали можливим підтримати його", – сказано в заяві партії.

18 січня Рада прийняла в цілому законопроект №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях". За документ проголосували 280 депутатів.

"Представники УКРОПу підтримали проект закону в першому читанні, розраховуючи на те, що при доопрацюванні він перетвориться в справжній акт волі українського народу і змусить владу виконувати свої конституційні обов'язки щодо захисту територіальної цілісності та суверенітету України. Але цього не сталося", - йдеться в заяві.