ua en ru

Заборгованість України перед позивачами в ЄСПЛ становить 400 млн грн, - Петренко

Заборгованість України перед позивачами в ЄСПЛ становить 400 млн грн, - Петренко Фото: Павло Петренко

У наступному році ця заборгованість може бути погашена

На сьогодні Україна заборгувала позивачам в Європейський суд з прав людини близько 400 млн гривень. У наступному році ця заборгованість може бути погашена. Про це в ефірі "5 каналу" заявив міністр юстиції Павло Петренко.

"Виконання Україною зобов'язань перед власними громадянами за рішенням Європейського суду з прав людини - це ганьба, яку країна має останні 15 років, коли через популістські закони створювалися зобов'язання перед пільговиками, потім держава ці зобов'язання не виконувала. Українці йшли в Європейський суд і отримували рішення. Ми зараз одні з лідерів за кількістю справ у Європейському суді. Ми зараз працюємо над тим, щоб виконати свої зобов'язання по цих справах", - зазначив Петренко.

Він зазначив, що в міністерстві проаналізували розміри тих виплат, які були визначені рішеннями національних судів, не були виконані державою і стали підставою для порушення справ у Європейському суді. Петренко заявив, що мова йде про суму в 400 млн гривень.

"З точки зору репутації держави, з точки зору того, що Україна має шанс залишити такі рейтинги в Європейському суді, я думаю, можна піти на те, щоб такі гроші закласти в бюджет. Тим більше, що Мін'юст заощадив, завдяки усуненню корупційних схем закупівлі, 800 млн грн", - додав міністр юстиції.

Нагадаємо, Петренко вважає, що Кабінет міністрів України повинен провести спеціальну нараду щодо технічних і юридичних аспектів роботи Національного агентства з запобіганню корупції, для того, щоб дати можливість правоохоронним органам притягати до відповідальності чиновників за внесення неправдивої інформації у ході е-декларування.