ua en ru

Затриманих на адмінкордоні з Кримом українських активістів відпустили

Затриманих на адмінкордоні з Кримом українських активістів відпустили Фото: пункт пропуску "Чонгар"

Активісти поверталися в Крим із Києва

Затриманих на адміністративному кордоні з Кримом українських активістів Михайла Батрака, Галину Балабан та Ірину Данилович звільнили. Про це повідомила керівник кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, повідомляє "112 Україна".

За словами Скрипник, активісти поверталися з Києва, де були на культурних заходах, і вже на кордоні російські прикордонники затримали їх.

Крім того, за словами правозахисниці, також на прикордонному пункті працює ФСБ, яка проводила допити.

"Спочатку відпустили Ірину, потім Галину, а найдовше тримали Михайла. Як повідомив Михайло, в процесі допиту у нього переписували всі особисті дані, номери телефонів, питали, де він був, що робив, з якою метою їздив. Задавали питання його відносин з людьми, які проживають у Києві. Зараз ми знаємо, що їх трьох випустили, і ми сподіваємося, що вони добре доберуться до Сімферополя, але поки що зв'язку немає, швидше за все, після обіду дізнаємося, як вони добралися", - заявила Скрипник.

Разом з тим, Скрипник зазначила, що їм не відома мета поїздки активістів у Київ.

"Ми не знаємо точно, куди вони їздили, це якісь заходи були, вони не були публічними, тобто тут нічого такого не відбувалося. Вони постійно мешкають у Криму, в Сімферополі та Феодосії, але їздили по своїх справах до Києва, можливо з питань оформлення документів або ще щось", - зазначила вона.

Крім того, Скрипник зазначила, що зазвичай такі затримання - це нехороший сигнал, який означає, що саме за цими людьми вже стежить ФСБ і має на них певні матеріали, інакше їх би не затримували і не приводили на допит.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила про затримання українських активістів на админгранице з аннексированным Кримом на пункті пропуску "Чонгар" 29 лютого.