ua en ru

Затримання білоруських опозиціонерів на кордоні з Україною: всі подробиці

Затримання білоруських опозиціонерів на кордоні з Україною: всі подробиці Фото: Марія Колеснікова (tut.by)

Сьогодні зранку у Державному прикордонному комітеті Білорусі повідомили, що білоруські опозиціонери Марія Колеснікова, Антон Родненков і Іван Кравцов перетнули кордон з Україною. Після цього стало відомо про затримання Колеснікової на кордоні, а двох інших опозиціонерів вже в Україні, більш детально в матеріалі РБК-Україна.

Лукашенко назвав причину затримання опозиціонерки

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Марію Колесникову затримали за порушення правил перетину кордону, вона нібито намагалася виїхати в Україну.

"На прикордонному переході вони пред'явили документи білоруським прикордонникам, після чого були пропущені на територію між РБ і України. Тут при повторній перевірці, Колеснікову викинули з машини, а її попутники на авто прорвалися на територію України", - заявив він.

Лукашенко вважає правильним затримання Колеснікової

В інтерв'ю російським телеканалам президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він в курсі цієї ситуації.

"Вона дійсно хотіла втекти, як він сказав, в Україну, тому що у неї там є нібито сестра. І він, як прикордонник, вважає, що її затримали правильно", - заявив кореспондент російського телеканалу, який брав у нього інтерв'ю.

Родненкова та Кравцова на українському кордоні ніхто не супроводжував

У коментарі РБК-Україна прес-секретар Прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив, що йому невідомо, чи насильно змусили білоруських опозиціонерів Антона Родненкова і Івана Кравцова покинути Білорусь.

Кулеба прокоментував ситуацію з білоруськими опозиціонерами

За словами українського міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Україна буде протидіяти спробам зіпсувати відносини між білоруським та українським народами.

"Ми будемо жорстко протидіяти будь-яким спробам спецслужб Білорусі чи Росії використати цю нашу відкритість для того, щоб зіпсувати відносини між білоруським та українським народами", - заявив він.

Родненкова і Кравцова пропустили на територію України

У ДПСУ повідомили, що два білоруських опозиціонера пройшли заходи прикордонного контролю. Колеснікова в пункти пропуску для проходження прикордонного контролю не прибувала.

Тіхановська прокоментувала затримання Колеснікової

Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська вимагає негайного звільнення Колеснікової.

"Марія Колесникова повинна бути звільнена негайно, як і всі раніше затримані члени Координаційної ради та політв'язні. Завдання Координаційної ради - бути платформою для переговорів. Іншого рішення немає, і Лукашенко повинен це усвідомити", - заявила вона.

Затримання Родненкова та Кравцова спростовують українські прикордонники

У Державній прикордонній службі України повідомили, що українська сторона не затримувала Антона Родненкова і Івана Кравцова. У той же час білоруські правоохоронці повідомляють про їх затримання на території України.

Затримання білоруських опозиціонерів на кордоні з Україною: всі подробиці

Фото: Антон Родненков і Іван Кравцов (колаж РБК-Україна)

Колеснікова в пункти пропуску України не прибувала

Українські прикордонники повідомили, що Колеснікова не прибувала в українські пункти пропуску. Тільки Антон Родненков і Іван Кравцов. Також українське посольство в Мінську підтвердило приїзд двох опозиціонерів, але без Колеснікової.

У Координаційній раді Білорусі говорять, що Колеснікова не могла поїхати з Білорусі. Наразі їм невідомо про місцезнаходження трьох опозиціонерів.

Адвокат Колеснікової заявив, що по геолокації її телефон - в Мінську.

У МВС України заявили про викрадення Колеснікової

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко вважає, що білоруських опозиціонерів Антона Родненкова та Івана Кравцова насильно вивезли в Україну. За його словами, всю відповідальність за життя і здоров'я Колеснікової несе персонально президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Колеснікову викрали в Мінську

Вчора в Білорусі заявили про викрадення Колеснікової в центрі Мінська. Правоохоронці спростовували її затримання. Свідки повідомили, що жінку викрали біля Національного художнього музею.

Нагадаємо, прикордонний комітет Білорусі повідомив, що Колеснікова, Родненков і Кравцов перетнули кордон з Україною у пункті пропуску "Олександрівка".

Днем раніше родичі Марії Колесникової подали заяву про її зникнення.