ua en ru

"Зачистка" Алмати, російські війська і НC по всій країні: що відбувається в Казахстані

"Зачистка" Алмати, російські війська і НC по всій країні: що відбувається в Казахстані Фото: протести в Казахстані йдуть п'ятий день (t me nexta_live)

Протести в Казахстані тривають вже п'ятий день. Мітинги, що почалися через різке підвищення ціни на газ, переросли в масштабні протести по всій країні. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся за допомогою до ОДКБ, у складі якої Росія.

Детальніше про ситуацію в Казахстані 6 січня - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Що відбувається в Казахстані 6 січня

  • МВС Казахстану заявило про загибель 18 силовиків, понад 700 поранено. Також повідомляється про 2 298 затриманих учасників протестів. Водночас, даних про кількість загиблих та поранених серед протестувальників немає.
  • У Кизилордінській області проводиться антитерористична операція, глава регіону Гульшара Абдикалікова заявляє, що в області діє червоний рівень терористичної небезпеки.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з главою МЗС Казахстану Мухтаром Тлеуберді. Блінкен підтвердив повну підтримку США конституційних інститутів Казахстану і виступив за мирне врегулювання кризи. Крім того, під час розмови Блінкен згадав і ситуацію в Україні у зв'язку з агресією Росії.
  • У МВС Казахстану заявили, що "у разі збройного опору вимогам скласти зброю - їх (учасників протестів, - ред.) знищують".
  • Місцеві ЗМІ повідомляють про перекриття залізничних колій, по всій країні скасовано рух 25 поїздів. Також повідомляється, що в Алмати перервалась трансляція телеканалів.
  • Місцеві ЗМІ повідомляють про перекриття залізничних колій, по всій країні скасовано рух 25 поїздів. Також повідомляється, що в Алмати перервалась трансляція телеканалів.
  • Перша група російських військових уже прибула до Казахстану. Білорусь також анонсувала відправлення десантників до Казахстану.
  • Місцеві ЗМІ з посиланням на МВС країни повідомляють про дві тисячі затриманих в Алмати.
  • За даними місцевих ЗМІ, у всіх регіонах Казахстану, крім Алмати, відновив роботу дротовий інтернет. В Алмати ж відбувається "зачистка" та затримання в районі департаменту поліції.
  • У Казахстані запроваджують держрегулювання цін на ключові товари, зокрема на газ. Крім того, на півроку вводиться заборона на вивезення за кордон великої та дрібної рогатої худоби, а картоплі та моркви - на три місяці.
  • Таджикистан у рамках місії ОДКБ має намір відправити до Казахстану близько 200 військових.
  • Вірменія направляє до Казахстану 70 військових у рамках миротворчих сил ОДКБ. Також у країну своїх військових направить і Білорусь.
  • Токаєв дав ряд доручень для врегулювання ситуації. Зокрема, він розпорядиться створити спецкомісію для виявлення причин подій, що відбулися, встановлення та притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності всіх винних.
  • Росія направила підрозділи і військові частини Повітряно-десантних військ до Казахстану. Вони увійшли до складу миротворчої групи від Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). У складі організації Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія і Таджикистан.
  • В Алмати проходить "зачистка", поліція повідомляє про десятки загиблих.

Протести в Казахстані: що сталося

Протести в Казахстані почалися 2 січня через підвищення цін на автомобільний газ -ціни зросли в два рази (з 60 до 120 тенге за літр). Після цього почалися перші протести в Мангістауській області. На тлі протестів влада пообіцяла переглянути рішення і знизити ціни, проте протести це не зупинило. На третій день протести стали загальнонаціональними, а у протестувальників з'явилися і політичні вимоги. Зокрема, зміна влади і відсторонення колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який був на той момент довічним главою Ради безпеки країни.

Влада країни пішла на поступки і президент оголосив про відставку уряду, але протести не вщухали. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв 4 січня виступив з першим зверненням до народу, в якому заявив, що "влада не паде". А вже 5 січня, у другому відеозверненні, він заявив, що займе пост глави Радбезу (замість Назарбаєва) і пригрозив жорсткими діями. По всій країні відключили інтернет, почалися перебої зі зв'язком.

5 січня "осередком" протестів стало місто Алмати, де протестувальники захопили мерію, департамент поліції та аеропорт. У місті весь день тривали сутички протестувальників з силовиками із застосуванням зброї. З'явилися повідомлення про десятки поранених. До вечора влада оголосила антитерористичну спецоперацію в Алмати і анонсувала "зачистку" міста. Місцевих жителів закликали не виходити з дому.

Токаєв також ввів надзвичайний стан, який має на увазі і комендантську годину, по всьому Казахстану.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся за допомогою до ОДКБ. У складі цієї організації шість країн, в тому числі і Росія. У відповідь на запит Токаєва ОДКБ оголосила, що направить до Казахстану миротворчу місію. Від Росії в числі "миротворців" - десантники.