ua en ru

За 3 роки виконання програми приватизації гуртожитків, з бюджетів різних рівнів буде витрачено 1,2 млрд грн, - Лисов

На реалізацію права приватизації житла у гуртожитках тими, хто в них проживає з державного та місцевих бюджетів буде витрачено близько 1,2 млрд грн. Про це в ході онлайн-конференції в РБК-Україна повідомив народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики, Ігор Лисов.

"Ми сьогодні зробили добрий крок, ухваливши закон про захист прав людей, які проживають у гуртожитках - продовжили мораторій на 4 роки, прописали всі механізми, за якими людина може безкоштовно скористатися своїми приватизаційними чеками, а це ні багато, ні мало - 500 тис. людина ", - сказав Лисов, додавши:" Сьогодні ми зробили так, що більш ніж 3тис. 800 гуртожитків, ті, хто там проживають в однокімнатних і двокімнатних приміщеннях, могли отримати ці приміщення у власність, ... приватизувати ці квадратні метри і далі вже самим визначатися, чи створювати ОСББ, або переходити на баланс, або проводити якісь розселення ", - сказав Лисов.

Крім того, за словами Лисова, кожен рік заплановано тільки по гуртожитках, які передаються з державної власності у комунальну власність, що вони передаються безплатно і що кожен рік держава доплачує по 214 млн грн на виготовлення документації, приведення в належний стан місця загального користування. Така цифра резервується з місцевих бюджетів. Всього на цю програму, як підрахували фахівці Міністерства фінансів та Міністерства регіонального розвитку, потрібно близько 1 млрд 200 грн.

На питання про те, чи означає це, що вже з наступного року почнеться масштабна приватизація гуртожитків, Лисов відповів: "Абсолютно вірно". Заборону на виселення мешканців гуртожитку продовжений на термін дії програми - не менше ніж на 3 роки. "За 3 роки ми плануємо виконати зобов'язання держави перед усіма тими людьми, які мають право на приватизацію житла в тих гуртожитках, де вони живуть", - також додав Лисов.

Читайте також: Кабмін ввів єдині правила приватизації для підприємств різних форм власності.