ua en ru

Яценюк вважає метою РФ "заморозити" Україну цієї зими

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звинуватив Росію у спробах "заморозити Україну", використовуючи "козирну карту" у вигляді природного газу. Про це Яценюк заявив агентству Reuters у кулуарах Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (на фото) звинуватив Росію у спробах "заморозити Україну", використовуючи "козирну карту" у вигляді природного газу. Про це Яценюк заявив агентству Reuters у кулуарах Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

"Вони (Росія, - ред.) хочуть нас заморозити. Така мета, і ще один козир у російських руках. Крім військової операції проти України, у них є й інша козирна карта - енергетична", - сказав Яценюк. "Кінцева мета Росії - організувати новий конфлікт в Україні (на тлі замерзання країни, - ред.), - додав він.

Коментуючи намір властей надати особливий статус територіям Донецької та Луганської областей, Яценюк зазначив, що це був вибір між "поганим і дуже поганим" рішенням. "Ми розуміємо, що у нас було всього два варіанти: поганий і ще гірший. Таким чином, Президент і уряд зробили вибір на користь просто поганого рішення", - пояснив він.

Яценюк зізнався, що не довіряє Президенту Росії Володимиру Путіну як партнеру на мирних переговорах з урегулювання конфлікту в Україні. "У мене немає довіри до Президента Путіна", - сказав прем'єр. За його словами, саме тому Київ наполягає, щоб в російсько-українських переговорах брали участь США та ЄС.

Цього тижня Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам підтвердив інформацію про залучення Вашингтона до російсько-українських переговорів з урегулювання конфлікту на Донбасі. "Із Президентом Бараком Обамою досягнута відповідна домовленість", - сказав Порошенко.

На запитання, чи мають сенс переговори про ситуацію на Донбасі з Путіним, Порошенко відповів: "Без цих розмов не було б того результату, який ми маємо зараз".

Минулого четверга Яценюк виступив на Генасамблеї ОНН в Нью-Йорку. Він закликав міжнародне співтовариство не скасовувати санкції відносно Росії, поки вона не поверне Україні Крим. Український прем'єр у черговий раз зажадав від Росії "відводу військ" з південного сходу України та проведення "реальних мирних переговорів".

Як повідомлялося, Яценюк також провів зустріч із представниками ділових та інвестиційних кіл США в Нью-Йорку, де глава уряду перебуває з робочим візитом, і представив урядовий план дій "Відновлення України".