ua en ru

Японські компанії виявилися замішаними в офшорному скандалі

Представники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ, проект створений у 1997 р. вашингтонської некомерційної організацією Center of Public Integrity) повідомили, що японські компанії Marubeni і Tohoku Electric здійснювали інвестиції в проект в Австралії в 2002 р. через SPV в офшорній зоні Малайзії. Пізніше з'явилася інформація про активність в офшорах ING і ABN AMRO. Швидкого відкриття бази даних ICIJ очікувати не варто, в тому числі через юридичних ризиків консорціуму. Про це пише "Комерсант".

Представники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів вчора вперше оприлюднили інформацію з власної бази даних документів офшорних юрисдикцій, що має відношення не до політиків або бізнесменів, близьким до політиків, а до роботи в офшорах великих компаній.

Мова йде про японські компанії: газета Asahi Shimbun, що працювала в 2011 р. за іншими проектами ICIJ, заявила, що в її розпорядженні є переписка структур двох японських холдингів, Tohoku Electric і Marubeni, про оптимізацію оподаткування при реалізації австралійських енергопроектів у 2002 р.

Йдеться про електростанції Millmeran в штаті Квінсленд (Marubeni в лютому 2013 р. оголосила, що буде продавати цей актив), в яку, за даними газети, компанії інвестували через ланцюжок компаній, зареєстрованих в Нідерландах і в малайзійській офшорній зоні Лабуан.

Сума інвестицій, свідомо виведених таким чином з-під оподаткування в Японії, склала, за даними газети, 3 млрд ієн (близько 33 млн дол.). Компанії, за цією версією, не розкривали дані про прибутки від цих операцій і перераховували їх в офшорні юрисдикції. Tohoku Electric, коментуючи операцію 11-річної давнини, послалася на її законність, Marubeni ситуацію не коментує, як і японська влада. Asahi не публікує і не цитує документи угод.

Поки це перша інформація з бази даних ICIJ, що стосується не політиків чи бізнесменів з оточення політиків, а використання офшорів великими міжнародними компаніями. За останні кілька днів число нових публікацій членів ICIJ обчислюється одиницями.

Найбільш важливими публікаціями вчора були розкриття інформації про володіннях компаніями на BVI бразильської сім'єю Штейнбрук (виробництво сталі, текстилю, банкінг). Потенційно ж найбільш серйозна публікація ICIJ 10 квітня - дані про участь нідерландських банків в офшорній індустрії. Судячи по зниженню частоти публікацій ICIJ, консорціум ухвалив рішення не "підривати" ситуацію, а публікувати документи та розслідування на їх основі поступово - в тому числі щоб не допустити розкриття джерел інформації і знизити юридичні ризики публікацій. Але незважаючи на зниження кількості нових статей, значимість проекту ICIJ поки тільки зростає.

Читайте також: Фірташ є акціонером і директором компанії на Британських Віргінських островах, - ICIJ