ua en ru

Фірташ є акціонером і директором компанії на Британських Віргінських островах, - ICIJ

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів розсекретив прізвища десятків тисяч бізнесменів у більш ніж 170 країнах, які в'язаних з офшорними компаніями і трастами. У списку фігурує і український бізнесмен Дмитро Фірташ. Про це повідомляється на офіційному сайті International Consortium of Investigative Journalists.

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, який, за інформацією журналістів, з 2007 р. є акціонером і директором в Group DF Limited на Британських Віргінських островах, яка стала холдинговою компанією, що представляє інтереси Фірташа в енергетиці, хімпромі і нерухомості.

Крім того, в списку значиться прем'єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі, який є найбагатшою людиною Грузії, активи якого оцінюються журналом Forbes в більш ніж 5 млрд дол.

Згідно з повідомленням, він був директором компанії Bosherston на Британських Віргінських островах в 2006 р. Відповідно із записами BVI компанія як і раніше існує.

"За звітний період 2011-2012 рр. прем'єр-міністр Іванішвілі не був зацікавлений у компанії, яку ви згадали у вашому запиті, і тому не було ніяких зобов'язань повідомляти. Прем'єр-міністр дотримується вимог до звітності, і все робить відповідно до закону" , - сказав співрозмовник агентства у відповідь на запит журналістів.

Також у списку фігурують представники правлячої сім'ї Азербайджану. Президент Азербайджану Ільхам Алієв і його дружина Мехрібан Алієва були директорами Rosamund International Ltd (2003 р.) на Британських Віргінських островах. Їхня донька Арзу Алієва була директором і акціонером компанії BVI Arbor Investments (2008 р.). Друга дочка Лейла Алієва була директором і акціонером LaBelleza Holdings Лтд (2008 р.) та Harvard Management Ltd. (2008 р.) на Британських Віргінських островах.

Читайте також: Офшори на Британських Віргінських островах потрапили під приціл світових ЗМІ через витік