ua en ru

Янукович: Законодавство у сфері відповідальності за економічні злочини необхідно привести до європейських стандартів

Законодавство у сфері відповідальності за економічні злочини необхідно привести до європейських стандартів. Про це Президент України Віктор Янукович заявив під час робочої наради щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері економіки та господарської діяльності, що відбулася під його головуванням, передає прес-служба Президента.
Янукович констатував, що надмірна криміналізація правопорушень у сфері бізнесу призводить, з одного боку, до обмеження прав та свобод громадян, зниження їх підприємницької активності, а з іншого - не приносить жодної вигоди для держави, яка фактично не отримує належного відшкодування шкоди, завданої такими протиправними діями.
"Економічні злочини корумпують правоохоронні органи, судову систему, - констатував Янукович. - Наша мета - зробити таким чином, щоб злочинці, які скоюють економічні злочини, повертали збитки, яких вони завдали державі, і у них були мотивації їх повертати. За рахунок повернення цих коштів держава повинна значно пом'якшувати покарання".
Президент України наголосив на необхідності ухвалення цих змін до прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу. "Ми хочемо зробити справу, яка буде спрямована на вдосконалення законодавства і доведення його до європейських стандартів", - зазначив глава держави.
Радник Президента , керівник Головного управління з питань судоустрою Андрій Портнов проінформував учасників наради про розроблені пропозиції, які законодавчо забезпечать гуманізацію відповідальності за вчинення правопорушень у сфері економіки та господарської діяльності.
У нараді також взяли участь глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, генеральний прокурор Віктор Пшонка, віце-прем'єр-міністр України, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський, голова Державної податкової служби Віталій Захарченко, голова Державної митної служби Ігор Калєтнік, Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Леонід Фесенко.