ua en ru

Янукович вніс до Верховної Ради України проект закону "Про прокуратуру"

Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради України проект закону "Про прокуратуру".

Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради України проект закону "Про прокуратуру". Про це заявив радник Президента України Андрій Портнов на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради України проект закону "Про прокуратуру". Про це заявив радник Президента України Андрій Портнов на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Президент України вніс до Верховної Ради України проект закону про прокуратуру", - заявив Портнов.

За його словами, це черговий крок голови держави направлений на реформування системи правосуддя.

Зазначимо, на реформуванні прокуратури напередодні Вільнюського саміту наполягає Євросоюз.

Згідно законопроекту про прокуратуру в президентській редакції передбачається ліквідація функції так званого загального нагляду, а значить, прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи з будь-якого малого приватного підприємства і аж до Кабінету міністрів, не зможе самостійно виявляти порушення законів, проводити по ним досудове слідство, наглядати за цим наслідком і одночасно підтримувати по ньому державне обвинувачення, тобто за умови прийняття поданого Президентом законопроекту прокуратура не буде виконувати не властиві їй функції. Це стосується і функцій прокуратури щодо досудового слідства. Також проектом не передбачено існування слідчих підрозділів та спеціальних прокуратур - природоохоронних, військових транспортних та інших.

Законопроектом також пропонується призначати генерального прокурора України строком на сім років. "Термін повноважень генерального прокурора України пропонується встановити сім років і зв'язку із тим, що наші європейські колеги вважали п'ятирічний термін таким, що не відповідає європейським стандартам", - заявив Портнов.

Портнов зазначив, що в прикінцевих положеннях законопроекту пропонується обумовити, що семирічний термін повноважень генпрокурора набуває чинності в тому випадку, якщо парламентом України будуть прийняті відповідні зміни до Конституції.

Сьогодні на службі в прокуратурі перебуває понад 15 тис. осіб і в разі прийняття нового законопроекту, ця чисельність суттєво зменшиться і, відповідно, зменшиться навантаження на держбюджет.

Законопроект, автором якого є Портнов, був спрямований у Венеціанську комісію, яка визнала його позитивним, хоч і внесла деякі правки.

Нещодавно лідер фракції ПР Олександр Єфремов заявив, що у Партії регіонів не вистачає голосів, щоб прийняти закон про прокуратуру. Тому, цей закон може бути прийнято тільки у разі консолідованого голосування більшості і опозиції парламенту.

Однак опозиція виступає проти законопроекту Портнова. Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявляв, що як мінімум п'ять вимог Венеціанської комісії не були враховані у президентському проекті закону про прокуратуру, з-за чого опозиція пропонує напрацювати новий проект.

Спікер ВР Володимир Рибак з цього приводу говорив, що законопроект про прокуратуру може бути розглянутий на початку листопада 2013 р.