ua en ru

Янукович вимагає прискорити роботу з підготовки до святкування ювілею Шевченка за кордоном

Президент України Віктор Янукович доручив Міністерству закордонних справ України спільно з Міністерством культури активізувати роботу щодо підписання спільних планів заходів щодо відзначення міжнародною спільнотою 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, а також привести в порядок пам'ятники Шевченку в РФ, Литві, Узбекистані та інших країнах світу. Таке доручення глава держави дав під час сьогоднішнього засідання Гуманітарної ради при президентові України, передає кореспондент РБК-Україна.

"З точки зору вшанування постаті Шевченка за кордоном, Міністерству закордонних справ, Міністерству культури потрібно прискорити підписання відповідних спільних планів заходів щодо відзначення міжнародною спільнотою двохсотріччя з дня народження Тараса Шевченка", - сказав Президент.

Також Президент підкреслив, що його цікавить на якій стадії знаходяться роботи по виготовленню пам'ятника Кобзареві для його урочистого відкриття в Астані, столиці Республіки Казахстан.

"Впевнений, що нашому міжнародному відомству необхідно вжити заходів для приведення у належний стан пам'яток, пов'язаних з ім'ям Тараса Шевченка в інших країнах світу. Зокрема маю на увазі Росію, Литву, Узбекистан та інших. Цю роботу МЗС, впевнений, могли б підтримати наші народні депутати. Насамперед, маю на увазі міжпарламентські зв'язки з країнами, з якими ще не підписані відповідні плани підготовки до спільного святкування ювілею, - сказав Янукович.

Президент також вважає, що пріоритетним питанням для влади в рамках підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка є реконструкція та будівництво доріг до об'єктів, пов'язаних з ім'ям Кобзаря.

"Пріоритетним завданням залишається реконструкція та будівництво доріг до об'єктів, пов'язаних з ім'ям тараса Шевченка. Важливо прискорити проведення робіт з благоустрою та впорядкування ... відповідних туристичних маршрутів, надання підтримки громадським та благодійним організаціям у їх діяльності щодо вшанування пам'яті та популяризації творчості тараса Шевченка", - сказав Президент.

Нагадаємо, вчора Міністерство культури підписало договір про співпрацю з міністерством інфраструктури, в рамках якого Мінінфраструктури планує провести реконструкцію доріг до шевченківських місцях, а також на під'їздах до інших культурних та історичних об'єктів України, які привертають активну увагу туристів.