ua en ru

Янукович вважає, що більшість від складу ВРЮ має формуватися за рахунок суддів

Президент України Віктор Янукович переконаний, що більшість від складу Вищої ради юстиції (ВРЮ) має формуватися виключно за рахунок суддів, а прокурорів, які входять до ВРЮ, слід обмежити в повноваженнях. Про це радник Президента України, керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов сказав під час брифінгу, передає прес-служба глави держави.

За словами Портнова, перше, що пропонує Президент, - внести зміни до закону про ВРЮ, зокрема в частині обмеження певних прав прокурорів, які до неї входять. "Законом пропонується, що за зверненням органів прокуратури перевірка будь-яких відомостей щодо суддів не зможе здійснюватися і навіть ініціюватися прокурорами, допоки не буде судового рішення найвищої судової інстанції", - сказав радник Президента.

Законопроект також передбачає, що перевірка відомостей щодо суддів не може доручатися члену ВРЮ, який є прокурором або обіймав таку посаду на момент призначення членом ВРЮ, додав Портнов.

"Логіка цих змін така: прокурор, окрім передбачених законом про прокуратуру функцій, має іноді більше прав, ніж інші учасники судового процесу. Інколи, не чекаючи рішення апеляційного або касаційного суду, прокурори мали право вносити пропозиції до Вищої ради юстиції про звільнення суддів", - зазначив Портнов.

За його словами, глава держави вважає, що всі сторони в судовому процесі мають бути рівними - це стане наступним кроком до зміцнення незалежності суддів. Президент виходить із того, що принцип формування ВРЮ потрібно змінити згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, більшість від складу Вищої ради юстиції має формуватися виключно за рахунок суддів саме з'їздом суддів.

"Цю норму можна змінити Конституцією, конституційний процес зараз триває, але все, що можна було змінити законами для посилення гарантій незалежності суду, - запропоновано в законопроекті, який сьогодні Президент вніс до парламенту", - підкреслив Портнов.

Крім того, в законопроекті глава держави пропонує внести зміни до законів про судоустрій і про регламент Верховної Ради України. Радник Президента нагадав, що в останній резолюції ПАРЄ також відзначалася необхідність зменшення повноважень українського парламенту при обранні суддів на безстроковий термін.

"Тому глава держави запропонував внести зміни, які обмежать народних депутатів України в питаннях, пов'язаних із впливом на суддів під час їх обрання в парламенті. Глава держави виходить із того, що фактично парламент, як і Президент, має церемоніальну функцію, тобто функцію фіксації призначення судді без жодного впливу на підставі рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - зазначив Портнов.

У зв'язку з цим, за словами радника, пропонується призначати суддів на засіданні Верховної Ради без обговорення, усних чи письмових заяв і скарг, обговорення професійних чи моральних якостей кандидатів - закріплюючи актом ВР рішення незалежних кваліфікаційно-дисциплінарних органів судової влади.

Нагадаємо, раніше сьогодні Янукович вніс на розгляд парламенту проекти законів "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій незалежності суддів)".