ua en ru

Янукович розраховує, що новий КПК буде прийнятий Радою до кінця лютого, - АП

Президент України Віктор Янукович вніс на розгляд парламенту як невідкладний проект нового Кримінально-процесуального кодексу України (КПК), який, як очікує Президент, буде прийнятий парламентом і відправлений йому на підписання вже до другої декади березня. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив радник Президента України - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.
"Тільки що глава держави направив у Верховну Раду Уураины новий проект Кримінально-процесуального кодексу. Це міжнародне зобов'язання України, що Україна взяла на себе ще в 1995 р. Цей документ пройшов три міжнародні експертизи. Пройшов експертизу в Страсбурзі... Ми чекаємо на початку наступної сесії прийняття його в першому читанні. Ми також очікуємо, що до кінця лютого цей законопроект буде прийнятий у другому читанні, і в першій-другій декаді березня буде запропонований на підпис Президентові", - підкреслив Портнов.
Він нагадав, що цей документ є революційним у багатьох процесуальних нюансах, і, серед іншого, передбачає запровадження в Україні суду присяжних, а також необхідність фінансових витрат на переобладнання залів засідань всіх українських судів.
Новий КПК, за словами Портнова, передбачає набуття чинності протягом 6 місяців після його прийняття, хоча європейські експерти в своїх зауваженнях запропонували дворічний термін для вступу в дію цього закону, мотивуючи це тим, що необхідно провести навчання для слідчих і прокурорів для роботи з урахуванням цього документа.
"Ми вважаємо, що ми не можемо свою реформу тримати ще два роки, тому зробили скорочення терміну - 6 місяців, але якщо у Верховній Раді буде прийнято рішення ще скоротити цей термін, ми його скоротимо", - зазначив радник Президента.
На питання журналістів про те, чи не очікується в Адміністрації Президента, що введення нового КПК викличе незгоду правоохоронних органів, а також буде супроводжуватися істотними змінами, ініційованими Верховною Радою при ухваленні, Портнов підкреслив: "Звичайно, явне зменшення повноважень правоохоронних органів сьогодні в окремих колах не сприймається. Разом з тим, глава держави прийняв чітке рішення виконати європейські вимоги і внести в парламент цей документ. Я не бачу ніякої можливості після того, як Президент України вніс цей законопроект, а він його вже вніс... не бачу ніякої можливості будь-кому провести через парламент якусь іншу модель, яка буде суперечити документу, який, власне, запропонований".
Нагадаємо, 8 листопада Віктор Янукович висловив надію, що ВР розгляне і прийме збалансований КПК вже найближчим часом. Він зазначив, що реформування системи судів України не обмежиться прийняттям нового КПК. На зустрічі з Президентом Польщі Броніславом Коморовським Янукович заявив, що Україна внесе зміни до КПК відповідно до рекомендацій ЄС.