ua en ru

Янукович пропонує спростити процедуру усиновлення дітей іноземцями

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 2002, ініційований Президентом України Віктором Януковичем, яким пропонується спростити процедуру усиновлення дітей іноземцями. Текст проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з приєднанням України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення" опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно з текстом законопроекту пропонується внести зміни до Сімейного кодексу та визначити, що діяльність щодо усиновлення дітей, передання їх під опіку, піклування чи на виховання в сім'ї громадян України, іноземців здійснюється відповідно до компетенції органами опіки та піклування, центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, а у випадках, передбачених цим кодексом, - консульською установою або дипломатичним представництвом України.

Дитина може бути усиновлена ​​громадянами іноземної держави, яка є учасницею Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, або держави, з якою Україна укладено міжнародний договір про співробітництво з питань усиновлення, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Передбачається, що представляти інтереси іноземних усиновлювачів без додаткової плати зможуть організації з держав-учасниць конвенції, а також з країн, з якими раніше були підписані договори про міждержавного усиновлення. Порядок видачі дозволів діяльність іноземним агентствам повинен розробити Кабінет міністрів.

Крім того, Україна пропонує дозволяти виїзд дитини за кордон тільки після набуття чинності судового рішення про її усиновлення та давати дозвіл на діяльність іноземного агента на своїй території тільки в тому випадку, якщо він буде відслідковувати долю усиновленої дитини.

Згідно із законопроектом, переважне право на усиновлення дитини, яка є громадянином України, мають іноземці, які є родичами дитини або громадянами іноземної держави, яка є учасницею Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, або держави, з якою Україна укладено міжнародний договір про співпрацю з питань усиновлення.

Конвенція про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення була прийнята 29 травня 1993 року в Гаазі. Вона визначає вимоги до міждержавного усиновлення, повноваження центральних органів влади та акредитованих організацій. Учасниками конвенції на сьогоднішній день є 89 держав.

Нагадаємо, в Росії 1 січня 2013 р. набув чинності закон, що забороняє громадянам США всиновлювати російських сиріт.

Читайте також: Українські громадяни в 2012 р. усиновили втричі більше дітей, ніж іноземці, - 2 тис. дітей.