ua en ru

Українські громадяни в 2012 р. усиновили втричі більше дітей, ніж іноземці, - 2 тис. дітей

В Україні на сьогоднішній день близько 80% із 95 тис. 956 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються в сім'ях громадян України. Про це заявив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час брифінгу, передає прес-служба глави держави.

"Українські громадяни (в цьому році) усиновили втричі більше дітей, ніж іноземці", - сказав Павленко, додавши, що, за оперативними даними, протягом 2012 р. українці усиновили близько 2 тис. дітей (іноземні громадяни - близько 700). Він додав, що переважна більшість дітей, усиновлених іноземцями, мають важкі захворювання.

Юрій Павленко також акцентував увагу на тому, що у країні запроваджено систему підтримки сімей, які усиновили дитину. За його словами, усиновителі отримують таку ж фінансову підтримку, як і сім'ї, які народили дитину, а також мають право на спеціальну відпустку у зв'язку з усиновленням.

"Крім того, з 2011 р. діє заборона на усиновлення іноземними громадянами дітей, молодших 5 років, а також на всиновлення іноземними громадянами дитини протягом першого року після набуття нею статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування", - констатував Павленко.

Юрій Павленко нагадав, що на сьогодні в базі даних сиріт та позбавлених батьківської опіки - 26 тис. дітей, які підлягають усиновленню, із них лише 1,5 тисячі - віком до п'яти років, половина з них мають серйозні медичні діагнози, а інші належать до так званих великих сімейних груп - мають від двох і більше братів чи сестер.

"Ми констатуємо, що є черга українських громадян на усиновлення, яка складає більше 1,6 тис. осіб, але проблема в тому, що бажання усиновителів - усиновити маленьку дитину", - сказав Павленко. Водночас він додав, що майже 80% дітей, які очікують на батьків, - старші 10 років.

Читайте також: Путін підписав закон, що вводить заборону для громадян США всиновлювати російських сиріт (відео)