ua en ru

Янукович підписав указ про питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні

Президент України Віктор Янукович підписав указ про питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, яким передбачено створення Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства. Указом також затверджені положення та персональний склад цього допоміжного органу при Президентові України. Відповідний указ №32/2012 опубліковано на сайті глави держави.

Новопризначена голова Координаційної ради, радник Президента Марина Ставнійчук зазначила, що цей орган "покликаний стати інструментом взаємодії у виробленні підходів до здійснення державної політики щодо сприяння розвитку громадянського суспільства з боку представників уряду, наукових кіл та самих інститутів громадянського суспільства". "Про це свідчить і персональний склад Координаційної ради, де широко представлений громадський сектор", - зауважила Ставнійчук.

Своїм указом Президент також доручив Національному інституту стратегічних досліджень (із залученням представників інститутів громадянського суспільства) підготувати доповідь про стан розвитку громадянського суспільства в Україні та протягом місяця подати її Координаційній раді.

Таким чином, зауважила радник Президента, буде здійснено комплексний аналіз стану інститутів громадянського суспільства - в тому числі, існуючих демократичних практик, правового забезпечення діяльності насамперед громадських організацій, а також визначено інструментарій впливу громадянського суспільства на формування та реалізацію державної політики.

Крім того, глава держави доручив Координаційній раді підготувати проекти стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та плану першочергових заходів щодо її реалізації.

Президент виходить із того, що стратегія державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства має визначити відповідні принципи та пріоритети в цій сфері, взаємодоповнюючі напрями діяльності органів влади та місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, а також основні засади їх спільних дій.

"З огляду на це, розбудова громадянського суспільства в Україні має орієнтуватися на запровадження європейських стандартів забезпечення та захист прав і свобод людини - це зокрема передбачає впровадження практики якісного врядування, доброчесності, прозорості та підзвітності інститутів влади, забезпечення умов для вираження різноманіття суспільних інтересів, у тому числі економічних, соціальних, культурних, релігійних, територіальних (громадських ініціатив, суспільних рухів, асоціацій, об'єднань). Державна політика сприяння розвитку громадянського суспільства має бути спрямована на вдосконалення механізмів демократії участі", - зазначила Марина Ставнійчук.