ua en ru

Янукович обговорить з Карзаєм участь України в реалізації низки інфраструктурних проектів, - джерело

Президент України Віктор Янукович в ході візиту в США для участі в Чиказькому саміті НАТО зустрінеться з Президентом Афганістану Хамідом Карзаєм, повідомляє видання "Комерсант-Україна". Як повідомляє джерело видання, в ході переговорів Янукович обговорить з Карзаєм участь України в реалізації низки інфраструктурних проектів.

Сьогодні Президент Віктор Янукович візьме участь у саміті НАТО в Чикаго. Порядок денний саміту підкреслює, що українська сторона не має наміру інтегруватися в альянс і запрошена сюди як учасник миротворчої місії в Афганістані. Київ розраховує на економічні результати візиту, в тому числі за підсумками переговорів з Президентом Афганістану Хамідом Карзаєм. Експерти ж відзначають, що одним з головних дивідендів цього візиту стане сам факт виїзду Януковича в західну країну в період його негласної ізоляції.

Вчора в Чикаго відкрився саміт НАТО, який повинен стати найбільшою зустріччю високого рівня в історії альянсу. Головне його захід - зустріч президентів, присвячена афганського питання, - відбудеться сьогодні. Україна надає ISAF, миротворчої місії НАТО в Афганістані, персонал у кількості 23 осіб, у зв'язку з чим Президент Віктор Янукович також отримав запрошення на саміт.

Як відомо, на початку 2010 р. Київ офіційно задекларував позаблокову політику, оголосивши про відмову від планів приєднання до альянсу. Порядок денний чиказького саміту теж підкреслює, що нинішній формат співпраці не передбачає подальшого зближення. Так, Україна не буде брати участь у зустрічі глав МЗС країн-членів НАТО з партнерами, які задекларували прагнення до членства, - Македонією, Чорногорією, Боснією і Герцеговиною, а також Грузією.

Участь Януковича у зустрічі глав держав обмежиться коротким - до п'яти хвилин - виступом. В адміністрації президента (АП) підкреслюють, що основна програма візиту пройде за межами пленарного засідання. "В рамках саміту планується проведення окремих двосторонніх заходів з главами держав та урядів країн-учасниць", - процитували на сайті Президента главу АП Сергія Льовочкіна.

За інформацією видання, у графіку Януковича підтверджені три двосторонні зустрічі, про одну з яких вже оголошено офіційно - з Президентом Польщі Броніславом Коморовським. У прес-службі польського лідера уточнили, що темою бесіди будуть проблеми з демократією в Україні. "Напевно відбудеться розмова про ризики невикористання досягнутого (у сфері євроінтеграції) через ситуацію у внутрішній політиці України, що включає в себе питання щодо колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - заявила прес-секретар Коморовського Анна Тшаска-Вечорек. У цій зустрічі, ймовірно, візьме участь також польський прем'єр Дональд Туск. Заплановані окремі переговори українського Президента з румунським колегою Траяном Басеску.

Ще одним співрозмовником Віктора Януковича стане Президент Афганістану Хамід Карзай. Джерело видання в українській делегації підкреслив, що ініціатором цих переговорів була афганська сторона. Мова буде йти про участь України в реалізації низки інфраструктурних проектів. "Нам цікаві такі проекти, як прокладка магістрального трубопроводу ТАПІ (Туркменістан-Афганістан-Пакистан-Індія), будівництво малих ГЕС, де міг би взяти участь" Турбоатом ". Ми вже роботам в цьому напрямку і плануємо співпрацювати з Таджикистаном в просуванні на афганський ринок" , - розповів співрозмовник. Він не став уточнювати суми передбачуваних контрактів і терміни їх реалізації, зазначивши, що багато чого залежить від поточного рівня безпеки в Афганістані.

Експерти вважають, що участь Україні у ISAF не є гарантією успішних переговорів про контракти українських підприємств. "Наш внесок у безпеку Афганістану мізерний. Якщо навіть поляки, представлені там великим контингентом, до цих пір не отримали жодних бонусів, то нам не варто сподіватися на щось серйозне", - вважає директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.

За словами експерта, підсумки присутності Україна в складі миротворчої місії лише політичні. "Якби не ISAF, Київ взагалі не був би запрошений на саміт на рівні президента. А так глава держави отримав можливість виїхати на Захід Бреста", - сказала Гетьманчук, зазначивши, що найближчим часом подібна можливість Януковичу може більше і не бути.

Необхідно відзначити, що в останні півроку у Президента дійсно не було жодного візиту в західні країни, крім участі в міжнародних заходах. Після візиту до Вроцлава 15 листопада 2011, де президенти Польщі та Німеччини безуспішно намагалися переконати українського колегу припинити кримінальне переслідування представників опозиції, Янукович виїжджав до Європи лише для участі в Давоському саміті і Мюнхенській конференції з питань безпеки.