ua en ru

Янукович допускає проведення референдуму щодо змін до Конституції

Президент України Віктор Янукович допускає проведення референдуму щодо змін до Конституції.

Президент України Віктор Янукович (на фото) допускає проведення референдуму щодо змін до Конституції. Про це він заявив на зустрічі із Президентом Швейцарії, діючим головою ОБСЄ Дідьє Буркхальтером, передає прес-служба українського глави держави.

"Її (реформу) необхідно проводити в чіткому законодавчому полі. Для цього передбачається створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України... Найбільш чутливі питання в разі необхідності будуть винесені на всенародне обговорення", - зазначив Янукович.

Він також наголосив, що до цієї роботи обов'язково будуть залучені вітчизняні фахівці, експерти Ради Європи, представники Венеціанської комісії, Конституційної асамблеї та громадянського суспільства.

Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що під час переговорів лідерів опозиції із Президентом Віктором Януковичем досягнуто згоди щодо зміни Конституції. Як заявив після переговорів перший заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов, сторони вирішили погодити політичне рішення про повернення української Конституції від 2004 р.

Додамо, що Конституційна асамблея, замість повернення до Основного закону зразка 2004 р., напрацювала проект змін до чинної Конституції. За словами радника Президента, керівника управління з питань конституційної та правової модернізації АП Марини Ставнійчук, даний проект змін до Конституції суттєво балансує повноваження Президента і парламенту, розширює права і свободи громадян, а також вносить деякі нововведення в роботу місцевого самоврядування.

Як повідомлялося, раніше керівники фракцій Верховної Ради вирішили відмовитися від створення тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки та узгодження законопроекту про внесення змін до Конституції щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління.