ua en ru

Замість повернення до Конституції-2004 Конституційна асамблея пропонує свій проект, - Ставнійчук

Конституційна асамблея напрацювала проект змін до чинної Конституції України, замість повернення до Конституції 2004 р. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила радник Президента України, керівник управління з питань конституційної і правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук

Конституційна асамблея напрацювала проект змін до чинної Конституції України, замість повернення до Конституції 2004 р. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила радник Президента України, керівник управління з питань конституційної і правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, передає кореспондент РБК-Україна.

Ставнійчук повідомила, що за останні два місяці роботи Конституційної асамблеї був напрацьований проект змін до Конституції, який суттєво балансує повноваження Президента і парламенту, розширює права і свободи громадян, а також вносить деякі нововведення в роботу місцевого самоврядування.

За словами Ставнійчук, у документі пропонується, щоб місцеве самоврядування в Україні будувалося на засадах Європейської хартії з місцевого самоврядування, однак з урахуванням українських реалій.

Крім того, за словами радника Президента, у цьому проекті пропонується розширити повноваження народовладдя, через інститути референдуму та виборів державних органів влади. Також пропонується запровадити конкурсний відбір кандидатів на посади суддів Конституційного суду.

За словами Ставнійчук, ці зміни до Конституції України можуть бути розглянуті і обговорені на широкому рівні після того, як будуть схвалені Венеціанською комісією.