ua en ru

Янукович погодився на зміну Конституцію, - Портнов

Під час переговорів лідерів опозиції із Президентом Віктором Януковичем досягнуто згоди щодо зміни Конституції.

Під час переговорів лідерів опозиції із Президентом Віктором Януковичем досягнуто згоди щодо зміни Конституції. Про це після переговорів заявив перший заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Портнов, повідомляє "ЕспресоTV".

" Наступне пропозицію опозиції полягало в тому , щоб узгодити політичне рішення про повернення української Конституції від 2004 р. Сторони обговорили питання, пов'язані з технічною реалізацією цього рішення. У зв'язку з тим , що один з лідерів , Олег Ярославович Тягнибок , має свої пропозиції щодо змін до Конституції, і інші лідери мають свої пропозиції , ми визначили , що ми можемо спільно створити групу і попросити попрацювати або над змінами Конституції шляхом прийняття в парламенті , або через механізм всеукраїнського референдуму " , - заявив Портнов.
"Лідери опозиції відзначили , що механізм всеукраїнського референдуму , зазначений у законі про референдум , є підлягає можливих змін . Наша сторона погодилася на співпрацю в цьому питанні: на створення робочої групи щодо того , щоб змінити законодавство про референдум і запропонувати , можливо , через такий механізм зміни в українську Конституцію " , - додав Портнов.

За словами першого заступника голови АП, на пропозицію лідерів опозиції щодо звільнення вже затриманих глава держави запропонував генеральному прокурору України вийти з пропозицією до судових органів про зміни запобіжного заходу , не пов'язаних з попереднім укладанням : "Для забезпечення цієї пропозиції лідерів опозиції генеральний прокурор і міністр внутрішніх справ вже зробили свої заяви , якими запропонували , власне , зробити те ж саме. У зв'язку з цим , лідери опозиції повинні негайно забезпечити повний догляд людей з вулиці Грушевського та припинення будь-яких протиправних дій ".
Наступна пропозиція від опозиції полягала в ухваленні закону про амністію - про звільнення від відповідальності всіх учасників протестних акцій за весь період політичної кризи. "У зв'язку з цим Президент України погодився на цю пропозицію , і ми вважаємо , що можна було б піти і підтримати фракціями більшості це рішення за умови повного звільнення всіх захоплених приміщень у всіх куточках нашої країни , в тому числі на Майдані Незалежності", - сказано в спільній заяві Портнова - Лукаш.
Також під час переговорів лідерів опозиції з Президентом було заявлено про готовність внести зміни в ряд законів , прийнятих Верховною Радою 16 січня.