ua en ru

WikiLeaks звинуватив Сороса та уряд США у фінансуванні офшорного скандалу

WikiLeaks звинуватив Сороса та уряд США у фінансуванні офшорного скандалу Фото: "ідейним натхненником" гучної справи "Вікілікс" називає президента РФ Володимира Путіна

"Атаку на Путіна було організовано OCCRP", - йдеться у Twitter-акаунті "Вікілікс"

Офшорний скандал було профінансовано агентством США з міжнародного розвитку та мільярдером Джорджем Соросом. Про це йдеться в повідомленні WikiLeaks в Twitter.

"Атака на Путіна була організована OCCRP. Вона націлена на Росію і країни пострадянського простору. Її спонсорує USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) і Сорос", - пише WikiLeaks.


При цьому в WikiLeaks відзначили, що для уряду США пряме фінансування атаки на російського президента означає серйозний підрив репутації.

Крістін Храфнссон, офіційний представник WikiLeaks, вимагає від авторів розслідування про світової мережі офшорів оприлюднення всіх скандальних документів, а не окремих частин.

«Я відчуваю симпатію до подібних релізів. У WikiLeaks ми зробили теж саме в 2010 і 2011 роках, коли опублікували дипломатичну переписку. Однак усі дані були опубліковані онлайн у вигляді бази даних з можливістю пошуку», — сказав він в ефірі телеканалу RT.

"замовників" викриттів були названі Агенство США з міжнародного розвитку, і Фонд Джорджа Сороса, саме вони були зацікавлені у звинуваченнях глави РФ.

Американський OCCRP може робити хорошу роботу, але пряме фінансування атак на Путіна серйозно підриває репутацію американського уряду», кажуть у WikiLeaks.

Цієї ж думки дотримуються самі влади Росії. «В самому масиві опублікованого документа Путін не фігурує, і згадок про Путіна ніяких немає. І коли ми використовували фрази «притягнуті за вуха», «сфальцифицировано», «сфабрикована», ми мали на увазі, що все це в оболонку путинофобии було одягнене саме під чиюсь оркестровку. А так воно насправді і є», — сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в соем коментарі з офшорного скандалу.

Нагадаємо, в неділю, 3 квітня, OCCRP опублікувало масштабне розслідування про причетність світових лідерів, політиків, спортсменів і діячів культури до офшорних операцій.

У списку власників офшорних компаній фігурували президент Росії Володимир Путін, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Гюннлейгссон, а також Джекі Чан, Ліонель Мессі та ін