ua en ru

Вимушена зупинка ЗЗФ і СЗФ веде до непоправних наслідків, - експерти

На думку профільних фахівців, з технологічної та адміністративної точок зору відновлення роботи феросплавних підприємств, які були змушені зупинитися через невиконання постанови Кабміну №912, представляється вкрай складним заходом.

"Запустити електропечі в період зимових холодів - це досить непросте заняття. Природно, для розігріву в холодну пору року потрібна більша витрата електрики, необхідно розморожування і розконсервація систем життєзабезпечення, підтримка роботи підстанцій, все це на тлі морозов тільки ускладнює життя. Додайте те, що на тлі сьогоднішніх пертурбацій у Кабінеті міністрів і Верховній Раді, можливе рішення про долю даних підприємств затягнеться до кінця січня. А при саботаж з боку середньої ланки органів виконавчої влади, може затягтися і до березня", - говорить виконавчий директор Української Асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев.

Нагадаємо, 1 жовтня Кабмін ухвалив постанову №912 "Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств". Згідно з урядовим документом, у період з 1 жовтня 2012 р. по 1 березня 2013 р. продаж електроенергії феросплавних підприємств повинен був здійснюватися за "оптовою ринковою ціною без обліку обсягу дотації для компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електричної енергії за регульованим тарифом".

Проте, станом на 7 грудня постанова Кабміну не виконується. Через це вимушено зупинені виробничі потужності Запорізького (ЗЗФ) і Стаханівського (СЗФ) заводів феросплавів. На думку представників профільних наукових кіл, це несе серйозну загрозу низці галузей економіки України.

"Такий розвиток подій невигідний всім учасникам логістичного ланцюжка - постачальникам руди, перевізникам, морських портів, стивідорним компаніям, страховикам та іншим суб'єктам економічної діяльності, залученим в цей бізнес", - переконаний кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки промисловості Національної металургійної академії України Андрій Педько.

"Не варто ігнорувати і зовнішньополітичний аспект. Зупинка феросплавних заводів в Україні, які в силу різних обставин працюють не тільки на вітчизняній, але і на привезеній сировині, тягне за собою проблеми із зайнятістю персоналу на рудниках Південної Америки, Африки, Австралії. Чи варто стимулювати безробіття не тільки в нашій країні, але і на інших континентах, підривати і без того хиткий зовнішньополітичний імідж України?", - міркує Педько.

Кажучи про можливість відновлення роботи ЗЗФ і СЗФ навесні 2013 р., керівник УкрФА висловив обґрунтований сумнів у реалізації зазначеної можливості.

"Чи буде в цьому сенс на тлі світового спаду економіки і переходу України на експорт низькоякісних сталей? Якщо говорити про можливу роботу на експорт, то я теж не впевнений, що буде доцільність у запуску українських феросплавних підприємств - місце нашого традиційного збуту на зарубіжних ринках до того часу буде зайнято конкурентами з Індії і Македонії. Сенсу в запуску підприємств навесні вже не буде, так як після буму 2007-2008 рр., занадто багато надлишкових потужностей залишилося в світі. І з найбільшого гравця на ринку марганцевих сплавів Україна перетвориться в замінник українських виробників сталі. Адже на прикладі світового ринку сталі чітко видно, що українські сталевари - це "соціальний проект" міжнародного співтовариства", - повідомив Кудрявцев.

Читайте також: Причина зупинки феросплавних заводів - невиконання рішень уряду, - експерти