ua en ru

Причина зупинки феросплавних заводів - невиконання рішень уряду, - експерти

Причина зупинки Запорізького (ЗЗФ) і Стахановського (СЗФ) заводів феросплавів - невиконання урядових рішень, вважають експерти галузі.

"Основна причина - невиконання державою взятих на себе зобов'язань. З серпня по листопад, на нашу думку, було досить часу для втілення в життя прийнятого економічно обґрунтованого рішення. Тим більше, враховуючи наявний прецедент з постачаннями електроенергії на експорт і схему, розроблену і працюючу на благо компанії "ДТЕК", - вважає виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

Читайте також: Запорізький феросплавний завод з 1 грудня повністю зупинив виробничі потужності

Нагадаємо, виконуючи доручення Президента України від 30 серпня, Кабінет міністрів 1 жовтня прийняв постанову №912 "Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств". Документом передбачалося, що з 1 жовтня 2012 р. феросплавні заводи набуватимуть електроенергії за оптовою ринковою ціною, без врахування дотацій для компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом (тобто - на рівні ціни, по якій експортується електроенергія). Проте, станом на 4 грудня феросплавним підприємствам вказана ціна на електроенергію не надана.

"Не дивлячись на пряму вказівку Президента, не дивлячись на два рішення Кабміну і безліч нарад, на яких були прийняті рішення про необхідність підтримки феросплавної галузі і надання феросплавщикам тарифу, аналогічного тому по якому електроенергія постачається на експорт, - нашим конкурентам, жодних конкретних кроків зроблено не було. У результаті, ми після роботи в жовтні-листопаді в збиток (його сума складає близько 20 млн грн), з 1 грудня вимушені були зупинити виробництво, оскільки за ситуації, коли доля електроенергії в собівартості продукції досягає 45%, наша продукція об'єктивно не може бути конкурентоздатною", - повідомив голова правління Запорізького заводу феросплавів Павло Кравченко.

"Для державного і місцевих бюджетів, а також позабюджетних соціальних фондів така зупинка (припинення роботи ЗЗФ і СЗФ) несе за собою невиконанням плану надхожень (щонайменше, в масштабах Запорізької і Луганської областей). Так, в разі зупинки ЗЗФ бюджет міста Запоріжжя недоотримуватиме за рік 14,4 млн грн., Пенсійний фонд - 40,8 млн грн за рік, виплати допомоги з безробіття звільненим співробітникам заводу за рік складуть 45,6 млн грн", - повідомив кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки промисловості Національної металургійної академії України Андрій Педько.

Педько упевнений в наступному: "Якщо неупереджено поглянути на ситуацію довкола Запорізького і Стахановського феросплавних заводів, напрошується однозначний вивід: зупинка цих підприємств невигідна нікому".