ua en ru

Виданий Україною один із фігурантів справи про замах на Президента РФ П'янзін змінив свідчення на користь Осмаєва

Виданий Україною і звинувачений ФСБ у підготовці замаху на Президента РФ Володимира Путіна казахський ваххабит Ілля П'янзин дав свідчення про те, що був всього лише мимовільним свідком організації злочину. Готував же замах, за його версією, не заарештований в Україні і який зізнався в цьому уродженець Чечні Адам Осмаєв, а його загиблий земляк Руслан Мадаєв, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

29-річний уродженець казахського міста Уральська П'янзин прилетів в Росію в минулу суботу вранці. Його, нагадаємо, доставили до Москви звичайним рейсом Одеса-Москва, але під посиленим конвоєм. Адвокат Володимир Марков, наданий П'янзину російською стороною за призначенням, відзначив у розмові з виданням, що в минулу суботу побачив свого клієнта в перший раз. "Інтелігентний, освічений, ввічливий, добре поставлена мова, - таке враження справив прибувший на свого захисника. - У всякому разі, зустрівшись із ним при інших обставинах, ніколи не подумаєш, що цього чоловіка звинувачують у тяжких злочинах".

Незабаром після розміщення підслідного в СІЗО Маркова запросили на допит його клієнта, проте розмова, можна сказати, не відбувся. Після того як слідчий пред'явив Іллі П'янзину звинувачення в підготовці замаху на життя держдіячів Володимира Путіна, бандитизмі, зберіганні та виготовлення зброї та боєприпасів (ст. 277, 209, 222 та 223 КК РФ), арештант сказав, що був свідком всіх інкримінованих злочинів, але винним ні по одному з пунктів себе не визнає. Від дачі свідчень у суботу арештант відмовився, пославшись на втому після перельоту, однак пообіцяв дати повний розклад щодо діяльності організованої приятелями екстремістської комірки в найближчий понеділок.

За даними з близьких до слідства джерел, на допиті, який відбувся вчора, П'янзин, як і обіцяв, розповів слідчому про всі відомі йому обставини створення терористичного осередку в Одесі і підготовки запланованих ним злочинів. Правда, за його версією, виходило, що сам він був лише мимовільним співучасником злочинної діяльності організованої його приятелем і сусідом по квартирі чеченцем Русланом Мадаєвим.

Нагадаємо, що екстремістську групу з трьох молодих людей, які організували конспіративну базу в одній з квартир Одеси, вдалося виявити і знешкодити в січні-лютому цього року після того, як в житлі випадково спрацювала зібрана мешканцями бомба. Мадаєв тоді загинув, а затриманий першим П'янзин розповів співробітникам Служби безпеки України, що він і його товариші готували вибухівку для замахів на Президента Росії Володимира Путіна і главу Чечні Рамзана Кадирова. Трьома тижнями пізніше свідчення подільника підтвердив інший затриманий мешканець підірваної квартири, чеченець Адам Осмаєв. Причому зробив це під відеозапис, в якому назвав себе організатором замахів, а лідера північнокавказьких бойовиків Доку Умарова - їх замовником. Як з'ясувалося пізніше, сенсаційні зізнання Осмаєв робив лише для того, щоб отримати термін в Україні, уникнувши таким чином екстрадиції в Росію. Коли ж місцевий суд вирішив все ж видати його Москві, Осмаєв відмовився від своїх свідчень, назвавши при цьому П'янзина "провокатором від російських спецслужб".