ua en ru

Апеляційний суд Одеської області підтвердив дозвіл видати РФ Пьянзіна, підозрюваного у справі про замах на Путіна

Апеляційний суд Одеської області підтвердив дозвіл видати Росії Іллю Пьянзіна, підозрюваного у кримінальній справі про підготовку замаху на президента РФ Володимира Путіна. Про це РБК повідомили в прес-службі прокуратури Одеської області. Постанова Малиновського суду Одеси про законність рішення Генпрокуратури України екстрадувати Пьянзіна в РФ для притягнення до кримінальної відповідальності за особливо тяжкі злочини залишено в силі. У прокуратурі уточнили, що відповідне рішення апеляційна інстанція прийняла 20 серпня.

Як повідомлялося, екстрадиція ще одного підозрюваного у справі про замах на Путіна - Адама Осмаева - була припинена за рекомендацією Європейського суду з прав людини на час розгляду його скарги в цьому суді. Генеральна прокуратура України буде приймати рішення щодо екстрадиції Осмаева після рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Раніше, в середині серпня ц.р., апеляційний суд Одеської області дозволив видати Осмаева Росії.

Нагадаємо, в кінці лютого 2012 р. з'явилася інформація про те, що спецслужби Росії і України запобігли замаху на Путіна. За даними слідства, підготовка замаху велася в Одесі. Передбачувані виконавці злочину Осмаев і Пьянзін прибули туди, відповідно, з Великобританії та Об'єднаних Арабських Еміратів. Разом з третім учасником групи - Русланом Мадаевим - вони повинні були навчитися збирати бомби з підручних матеріалів і випробувати їх на практиці. Під час виготовлення вибухового пристрою Мадаев загинув, а його подільників затримала Служба безпеки України. Передбачувані терористи зізналися, що за завданням ватажка чеченських екстремістів Доку Умарова повинні були відправитися в Москву, щоб підготувати замах на Путіна, причому вони збиралися використовувати вибухівку, яка в 2007 р. призначалася для замаху на главу Чечні Рамзана Кадирова.

Умаров, Осмаев і Пьянзін проходять заочно обвинуваченими у справі про підготовку замаху на життя державного діяча, бандитизмі, незаконному виготовленні і обороті зброї і боєприпасів (ст.30, 277, 209, 222 та 223 Кримінального кодексу РФ). Воно було виділено з іншої справи - про підготовку замаху на Кадирова в 2007 р. У його рамках Осмаев був оголошений у розшук як передбачуваний виконавець злочину.