ua en ru

Вибори в Україні пройшли без серйозних порушень, - МЗС Литви

Вибори в Україні пройшли без серйозних порушень, - МЗС Литви
Позачергові парламентські вибори в Україні пройшли без серйозних порушень.

Позачергові парламентські вибори в Україні пройшли без серйозних порушень. Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ Литви, поширеному сьогодні, передає ЄС-Плюс.

"Не було повідомлень про серйозні порушення виборчого процесу", - наголошується в заяві.

МЗС Литви відзначив, що голосування проходило в складних умовах, при цьому Крим залишається окупованою, а частина території східної України - під контролем підтримувані з-за кордону бойовиків. Разом з тим у міністерстві відзначили, що українській владі вдалося організувати вибори, що відповідають міжнародним стандартам. Від Литви в Україні працювали спостерігачами на виборах 14 членів Литовського Сейму, 2 литовських депутата Європарламенту, 8 спостерігачів від ОБСЄ і представники численних неурядових організацій Литви.

"Ми поважаємо цей вибір українського народу, і вважаємо, що Україна буде цілеспрямовано просуватися по європейському шляху, створюючи сильну, єдину і процвітаючу державу", - написано в заяві.

У документі наголошується, що Литва продовжить надавати підтримку Україні на цьому шляху.

У заяві написано, що новообраний український парламент чекає велике завдання здійснення необхідних реформ у країні.
"Це символічно, що голосування було здійснено за кілька днів до початку застосування угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що робить незворотних європейський вибір України", - наголошується в документі.

МЗС Литви висловив жаль у зв'язку з тим, що вибори в частині Донецької та Луганської областей не відбулися, і при цьому, підтвердив ще раз свою позицію про те, що будь-які вибори, оголошені самопроголошеними владою цих регіонів не будуть визнані Литвою.

Нагадаємо, згідно з даними екзит-полів, у Раду проходять сім політичних партій: партія Президента України "Блок Петра Порошенко", "Народний фронт" прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, "Самопоміч" мера Львова Андрія Садового, "Опозиційний блок" екс-міністра енергетики Юрія Бойка, "Радикальна партія" Олега Ляшка, "Свобода" Олега Тягнибока і "Батьківщина" екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.