ua en ru

Вибори в Україні остаточно дискредитували роль парламенту, - Медведчук

Вибори в Україні остаточно дискредитували роль парламенту. Про це у своїй статті для "Комсомольської правди в Україні" пише лідер суспільного руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Потрібно визнати, що остання виборча кампанія зробила все можливе для того, щоб поняття "Передвиборна програма" і "конкуренція ідей" залишилися у минулому. Деколи важко було відрізнити, що рекламують: пральний порошок, політичну партію або якісь авіалінії. З одного боку - партія влади, в основі кампанії якої було вдале, на їх думку, проведення масового видовища (Євро-2012); з іншого боку - опозиція, яка обіцяла всім дати в необмежених обсягах благополуччя. На цьому, мабуть, політична думка охочих зайняти місця в парламенті вичерпувалася", - пише Медведчук.

При цьому він додає: "Зрозуміло, українські виборці відмітили цю порожнечу. Про це свідчать як низька явка, так і результати виборів. Успіх КПУ, "Удару" і "Свободи" - це показник розчарування як в партії влади, так і в так званій об'єднаній опозиції. Не виключено, що частина тих, що проголосували, усвідомлено чекала від своїх обранців не конструктивної роботи, а скандалів, конфліктів і колотнеч. І потрібно сказати, що ті, хто голосував, керуючись подібними мотивами, не помилилися. Депутати з першого ж засідання постаралися виправдати довіру своїх виборців, влаштувавши масове звалище".

"Звертає увагу, що в ЗМІ "свободівцям" була дана зелена вулиця - на всіх новинах і ток-шоу. Не важко здогадатися чому. Це теж вплинуло на їх результат. Наприклад, представників "Українського вибору" (як відомо, боялися, що ми теж йдемо на вибори) не запрошували. Вже навчилися рахувати, хто у кого голоси може відібрати. Хочу наперед заспокоїти: ми прийшли не за вашими голосами... У нас важливіше і серйозніше завдання. На наших очах відбулася остаточна дискредитація парламенту, роль якого знівелювала відразу після відміни Конституційної реформи і відмови від пропорційної системи вибору. Слухняні і залежні від виконавчої влади мажоритарники, як і очікувалося, стали безмовною і надійною опорою влади. Що характерно, це було зроблено за підтримки опозиції, яка, очевидно, тішить себе надією в майбутньому скористатися тими ж можливостями і повноваженнями. Сподіваюся, став зрозумілий сенс нашого заклику, що вибори вже нічого не вирішують", - також заявляє Медведчук.