ua en ru

Вибори до Європарламенту ознаменувалися успіхом нових політичних проектів, - Медведчук

Вибори в Європарламент ознаменувалися успіхом нових політичних проектів, які отримали більш 10% мандатів, і багато з цих депутатів ще не визначилися з "фракційною орієнтацією". Про це пише лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Він нагадав, що раніше Німеччину в Європарламенті представляли 5 політичних сил (враховуючи ХДС/ХСС як одну партію). Зараз же ситуація змінилася і кількість партій зросла до 13. "При цьому 7 мандатів з 96 від ФРН дісталися проекту "Альтернатива для Німеччини". Альтернатива - це вихід з єврозони. Ще більший успіх - 8% голосів і 5 депутатських місць - у нової іспанської партії Podemos (у перекладі - "Ми можемо"), яка об'єднала учасників недавніх протестів проти нав'язаної Європою політики жорсткої економії", - підкреслив Медведчук.

Несподіванкою для багатьох стала втрата ЄНП близько 22% місць, а Альянсом лібералів і демократів - близько 25% місць в Європарламенті. "Майже кожен п'ятий мандат втратили європейські консерватори та реформісти", - нагадав лідер "Українського вибору".

"З іншого боку, збільшили свою присутність в Європарламенті критично налаштовані по відношенню до Євросоюзу сили "різних відтінків". Група об'єднаних лівих збільшиться більше ніж на третину, а правоцентристська група "Європа за свободу і демократію" - майже на чверть", - додав політик.

Слід звернути увагу на те, що антиєвропейці домоглися вражаючого успіху в трьох із чотирьох провідних країн ЄС. У Великобританії, Франції та Італії вони завоювали близько третини мандатів у Європарламенті, збільшивши своє представництво в кілька разів.

"Правлячим силам в країнах європейської "великої четвірки" доведеться враховувати цей тренд, щоб утриматися при владі і вберегти ЄС від розпаду. А ЄС без згоди Берліну, Парижу, Риму, Лондону не зможе рухатися вперед і продовжувати подальшу експансію", - підкреслив Медведчук.

Політик приходить до висновку, що "раз Європі доведеться в першу чергу вирішувати проблему, пов'язану з невдоволенням громадян провідних країн Євросоюзом, значить, ще менша ймовірність того, що Брюссель заявить про подальшу перспективу інтеграції України в ЄС".