ua en ru

Вибори за мажоритарною системою в Грузії виграла коаліція Іванішвілі "Грузинська мрія"

Парламентські вибори в Грузії за мажоритарною системою, так само як і за партійними списками, виграла політична коаліція мільярдера Бориса (Бідзіна) Іванішвілі "Грузинська мрія". За інформацією Центральної виборчої комісії (ЦВК) Грузії, співвідношення мандатів коаліції і партії президента Грузії Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух" становить 39:34. Перемога коаліційної опозиції по мажоритарних списках обумовлена ​​тим, що вона отримала голоси виборців у всіх десяти виборчих округах Тбілісі.

Що стосується голосування за партійними списками, на даний момент ЦВК підрахувала 99,5% голосів. Коаліція отримала 54,92%, партія Саакашвілі - 40,35%.

Підрахунок голосів проходить на тлі хвилювань виборців на спірних виборчих дільницях, де результати виборів опротестовують активісти програла на них "Грузинської мрії". На деяких ділянках в регіонах в ніч на сьогодні була мобілізована поліція, оскільки протестуючі намагалися взяти штурмом виборчі дільниці. Євросоюз закликав політичних опонентів утриматися від насильства.

Нагадаємо, всього в новому парламенті Грузії буде 150 депутатів: 77 пройдуть за партійними списками, 73 - за мажоритарними. Перше засідання нового парламенту відбудеться 20 жовтня 2012р. в нової парламентської столиці Грузії - місті Кутаїсі.

Читайте також: ЦВК Грузії заявила, що коаліція Іванішвілі чинить тиск на виборчі комісії.