ua en ru

Вибори в Німеччнині: Зелені погодилися на переговори про формування коаліції

Вибори в Німеччнині: Зелені погодилися на переговори про формування коаліції Фото: Бундестаг

У партії прогнозують, що перемовини будуть складними

Після виборів до парламенту Німеччини (Бундестагу) партія "Союз 90/Зелені" оголосила про згоду вести переговори про ймовірне формування коаліції з консервативним блоком ХДС/ХСС і лібералами з Вільної демократичної партії (ВДП). Про це повідомляє DW.

"Ми приймаємо запрошення ХДС і ХСС щодо спільних зондувальних переговорів із ВДП", - йдеться у рішенні, ухваленому 30 вересня 2017 року на з'їзді партії в Берліні.

Зазначено, що під час голосування жоден із делегатів не висловився проти, а три особи утрималися.

Водночас, як заявив лідер німецьких Зелених Джем Ездемір, партія планує сконцентруватися на питаннях екології, "сильної Європи" та соціальної справедливості. Він також спрогнозував, що перемовини будуть складними.

"На переговорах ми ясно дамо зрозуміти, що маємо намір досягти прогресу в екологічному розвитку і більшої соціальної справедливості", - йдеться в заяві партії.

Як очікується, вести перемовини будуть 14 осіб, очолять делегацію лідери партії Ездемір і Катрін Ґерінґ Екардт.

Нагадаємо, в Німеччині 24 вересня відбулися вибори до Бундестагу. Перемогу на них здобув блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Анґелою Меркель, отримавши 33% голосів. Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) здобула 20,5% голосів. Третє місце на виборах посіла правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН), яка вперше пройшла до парламенту з понад 13% голосів. Також у Бундестазі наступного скликання будуть представлені Вільна демократична партія (ВДП), Зелені та Ліва партія.