ua en ru

Вибори у Франції: другий тур обрання президента

Вибори у Франції: другий тур обрання президента Фото: вибори у Франції, другий тур

Другий тур виборів у Франції пройшов 2 травня

Вибори у Франції, другий тур яких пройшов 7 травня, визначив наступного президента країни серед двох кандидатів. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

Вибори у Франції, другий тур: відкрилися виборчі дільниці

На другому турі виборів у Франції в 08:00 за місцевим часом (09:00 за Києвом) відкрилися виборчі дільниці. Про це передає The Associated Press.

"По всій Франції відрилися виборчі дільниці для президентських перегонів між центристом Макрона і ультраправої Ле Пен", - повідомили в AP.

Олланд, Макрон і Ле Пен проголосували у другому турі виборів президента Франції

У другому турі виборів у Франції голос за свого кандидата віддав глава республіки Франсуа Олланд. Про це повідомив французький телеканал BFMTV.

"Франсуа Олланд проголосував на виборчій дільниці в місті Тюлль", - повідомило ЗМІ.

Також свої голоси віддали і самі кандидати - Еммануель Макрон і Марін Ле Пен.

Макрон проголосував на виборчій дільниці в місті Ле-Туке-Парі-Плаж. Ле Пен прийшла на виборчу дільницю в місті Енен-Бомон.

Вибори у Франції, другий тур: явка на 12:00

У другому турі виборів у Франції за станом на 12:00 за французьким часом явка виборців склала 28,23%. Про це повідомляє міністерство внутрішніх справ республіки.

altВідзначається, що даний рівень явки трохи нижче, ніж на президентських виборах у Франції в 2012 році.

Відомо також, що сьогодні, 7 травня, станом на 13:00 у французькому посольстві в Києві проголосували понад 100 громадян Франції.

Повідомляється, що виборча дільниця відкрилася о 8 годині ранку і пропрацює до 19 години вечора.

"Саме голосування тут проходить тихо і спокійно, без будь-яких правопорушень. Представники посольства Франції в Україні розповіли, що під час першого туру тут проголосували 275 виборців. Таку ж цифру очікують сьогодні", -зазначають в повідомленні.

У другому турі виборів у Франції лідирує Макрон, - соціологи

На виборах у Франції в другому турі, за даними дослідницьких інститутів, які проводять опитування в день голосування, з результатом від 61,5 до 64% перемагає Еммануель Макрон.

Як повідомляє бельгійський телеканал RTBF, Макрон поки набирає від 61,5 до 63% голосів, а Марін Ле Пен - від 37 до 38,5%.

Вибори у Франції, другий тур: явка на 17:00

На другому турі виборів президента Франції явка станом на 17:00 за місцевим часом склала 65,3%, передає Reuters.

Відзначається, що ці цифри нижче активності виборців станом на той же час на попередніх трьох президентських кампаніях - в 2012 році явка склала 72%, в 2007-му - 75%, а в 2002-му - 67,6%.

Соціологічні компанії IPSOS Sopra і Elabe оцінюють підсумкову явку виборців на рівні 74%, IFOP Fiducial прогнозує явку в 75%, Harris Interactive - 73%. Виборчі дільниці закриються о 20:00 за місцевим часом (21:00 за київським).

Другий тур виборів у Франції: Макрон лідирує в заморських територіях

У другому турі виборів у Франції Еммануель Макрон лідирує по голосуванню в заморських департаментах Франції. Про це повідомила бельгійська газета Le Sour.

За даними видання, в співтоваристві Сен-П'єр і Мікелон Макрон набрав 63,3%, Ле Пен - 36,7%, в Сен-Бартелемі Макрон отримав 58,4%, Ле Пен - 41,6%.

У Сен-Мартені за Макрона проголосували 67,6% виборців, за Ле Пен - 32,4%, в Гваделупі, Мартініці і в Гвіані за Макрона проголосувала більшість виборців - 77,5%, 77,1% і 65%, Ле Пен набрала 22,5%, 22,9% і 35% голосів відповідно.

Що стосується голосування в Північній Америці, в Нью-Йорку за Макрона проголосували 94,7% виборців, за Ле Пен - 5,3%, в Чикаго свій голос віддали Макрона 92% виборців, Ле Пен - 8%, в Канаді Макрон набрав 90 %, Ле Пен отримала 10%.

Опубліковані дані екзит-полів: переміг Макрон

У другому турі виборів у Франції, за даними екзит-полів, переміг Еммануель Макрон. За нього проголосували 65,5% виборців. Дані опублікувало місцеве видання le Figaro.

За Марін Ле Пен проголосували близько 34% виборців, повідомляється в даних екзит-полів.

Результати виборів президента Франції

Другий тур виборів, який відбувся у Франції 7 травня, приніс перемогу центристу Еммануелю Макрону. Зі значним відривом екс-міністр економіки і кандидат від партії "Вперед!", Макрон, обігнав главу політсили "Народний фронт" Марін Ле Пен.

Дані екзит-полів з'явилися практично відразу після закриття виборчих дільниць. Згідно з попередніми результатами, в голосуванні на пост президента Франції переміг Еммануель Макрон.

Офіційні результати були оголошені МВС Франції після обробки 100% виборчих бюлетенів і підтвердили дані екзит-полів. За Макрона проголосувало 66,06% громадян Франції (20 203 694 осіб), Ле Пен підтримало 33,94% французів (10 637 120 осіб)

офіційні результати виборівФото: офіційні результати виборів

У другому турі виборів проголосувало 74,62% виборців, з них 6,3% громадян опустили в урни порожні бюлетені, а ще 1,06 млн (2,24%) бюлетенів були визнані недійсними.

як голосували регіони ФранціїФото: як голосували регіони Франції

Більшу підтримку виборців лідер ультраправої політичної сили "Національний фронт", Марін Ле Пен, отримала у виборців північній частині країни.

Реакція кандидатів на пост президента Франції

Відразу після оголошення попередніх результатів виборів Марін Ле Пен визнала свою поразку. Також вона заявила, що "Національний фронт" стане головною опозицією новому президенту Франції.

Незважаючи на поразку, лідер ультраправих станцювала зі своїми прихильниками. Цей сюжет був показаний на одному з французьких телеканалів.

Еммануель Макрон виступив перед своїми прихильниками в Луврі. Новий президент пообіцяв об'єднати країну і захищати від всіх загроз. В кінці своєї промови Макрон сказав: "Я буду служити свободі, рівності, братерству. Хай живе республіка!"

Як політики прокоментували результати виборів у Франції

Ввечері 7 травня лідер Європейської Ради Дональд Туск у своєму Twitter привітав Еммануеля Макрона і французький народ "за вибір свободи, рівності і братерства над тиранією підроблених новин".

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер відреагував на перемогу Макрона, заявивши, що "разом ми будемо більш сильною і справедливою Європою".

До слів привітань Макрону приєднався і президент США Дональд Трамп та заявив, що "з нетерпінням чекає роботи з ним".

Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Еммануеля Макрона в телефонній розмові.

Президент України Петро Порошенко назвав перемогу Макрона "солідним кредитом довіри французького народу єдину Європу", а також додав, що розраховує на співпрацю та активізацію Нормандського формату переговорів.