ua en ru

Введення Нацбанком золотих монет і сертифікатів є малоефективним, - АУБ

Введення Нацбанком золотих монет і сертифікатів є малоефективним, оскільки емітовані НБУ золоті інструменти (золоті сертифікати та монети) не будуть прибутковим вкладенням для населення в коротких і середніх інтервалах, вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.

За словами Олександра Сугоняко, на сьогодні потенційні можливості (капіталомісткість) золотих інструментів НБУ знаходяться на рівні 1,5 млрд дол. за рахунок золота у валютних резервах, витрачати які на такі цілі недопустимо і 54 млн грн за рахунок видобутого за рік НБУ золота (для розрахунку використаний максимально зафіксований історичний показник видобутку золота в Україні за роки незалежності в розмірі 135 кг).

На думку експертів АУБ, в національних умовах інвестування привабливість золота для населення буде додатково знижуватися низкою факторів. "Серед них: значний розрив між поточною ціною покупки і продажу золота, неможливість отримання інтервальних виплат прибутку. Також привабливість золота буде знижуватися за рахунок неможливості капіталізації прибутку і ризику фіксації збитків при необхідності терміново продати золоті інструменти. Оподаткування прибутку від інвестиційної діяльності та самостійне декларування таких доходів в органах ДПА, витрати на відповідальне зберігання золота, необхідність витрат на послуги фінансових консультантів, тощо, також зроблять негативний вплив", - відзначили аналітики.

Також в АУБ відзначають, що в разі прив'язки прибутковості "золотих" сертифікатів НБУ до ринкової ціни на золото, НБУ буде нести додаткові курсові ризики. "Адже якщо ціна на золото в 2012 р. досягне 2,2 тис. дол./тройська унція, Нацбанк буде змушений компенсувати інвесторам суму відповідного зростання ринкових цін. У такому випадку вартість обслуговування боргу по депозитних "золотих" сертифікатах складе для НБУ понад 20% річних, що значно вище існуючої прибутковості суверенних зобов'язань України на внутрішньому і зовнішньому ринках капіталу", - вважають експерти.

Нагадаємо, в грудні 2011 р. голова НБУ Сергій Арбузов заявив, що випуск інвестмонет і "золотих" сертифікатів за кілька років може залучити в населення 10 млрд дол.