ua en ru

Введення 15% податку на продаж інвалюти є правильним рішенням, - експерти

Експерти виступають за введення 15%-го податку на продаж інвалюти. Нагадаємо, дана ініціатива, а також 1% відрахування в Пенсійний фонд з валютних операцій, міститься в програмі по боротьбі з валютними спекуляціями, розробленій НБУ і Мінфіном.

«Це, з одного погляду, можна розцінювати як спосіб наповнення бюджету, а з іншого - як шлях до дедоларизації економіки, щоб зробити іноземну валюту менш привабливою. З обох позицій можна тільки вітати таку ініціативу. При цьому на ринку зменшиться кількість валютних спекулянтів. Звичайно, краще, щоб новація стосувалася винятково готівкових операцій, бо, якщо це буде стосуватися безготівкових, то це може призвести до певного подорожчання закордонних товарів», - сказав директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий.

Він зазначив, що 15%-вий податок на продаж валюти відповідає міжнародній практиці оподатковування валютних операцій: «У тому числі - загальноєвропейського тренду, де з кожним роком підвищується комісія за операції з іноземною валютою».

З цим згоден президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «У світі вважається так: якщо ви змінюєте валюту, щоб виїхати за кордон, а не щоб обміняти ті ж євро на долари з метою заробітку. Враховуючи українські реалії, така ініціатива може має право на життя. Тим більше, у світлі засилля в країні американського долара, подібний крок повинен працювати на зміцнення національної валюти», - підкреслив експерт, навівши як аналогію податок на операції з цінними паперами в розмірі 15%.

Читайте також: Мінфін і НБУ можуть ввести оподаткування операцій з валютою для обмеження спекуляцій