ua en ru

Мінфін і НБУ можуть ввести оподаткування операцій з валютою для обмеження спекуляцій

Міністерство фінансів України і Національний банк України (НБУ) розробили програму боротьби з валютними спекуляціями адміністративними заходами. Про це РБК-Україна повідомило джерело в уряді.

Одним з найбільш помітних кроків може стати введення податку на продаж іноземної валюти - 15% податок на продаж іноземної валюти і 1% відрахування в Пенсійний фонд України. Таким чином, якщо зараз в обмінному пункті (при наявності валюти), досить просто пред'явити паспорт і провести конвертацію без будь-яких комісійних виплат, то вже найближчим часом, купуючи валюту з метою подальшого перепродажу, спекулянти автоматично будуть втрачати 16%. Варто відзначити, що оподаткування операцій з іноземною валютою широко використовується в світовій практиці, оскільки курсова різниця, що виникає при послідовній купівлі-продажу валюти, вважається додатковим джерелом доходу. Для юридичних осіб така норма вже частково застосовується і у вітчизняній практиці бухгалтерського обліку, тому новий податок на продаж іноземної валюти лише поширює її і на фізосіб.

За заявою джерела, в Україні ця ініціатива повинна виконувати насамперед обмежувальну функцію, спрямовану на стабілізацію валютного ринку, а не на поповнення бюджету. На думку експертів, необхідність платити податки в сукупному розмірі 16% нівелює всю можливу прибуток від валютних коливань, роблячи спекулятивні операції абсолютно невигідними.

Інші держави в умовах світової фінансової кризи застосовують ще більш жорсткі стабілізаційні заходи по відношенню до конвертацію іноземної валюти. Так, в Мексиці з 2010 року діє жорстке обмеження на придбання американських доларів приватна особа не може придбати більш 1 500 доларів на місяць. В Аргентині діють обмеження на купівлю як великих, так і незначних сум іноземної валюти. А з 3 квітня 2012 року в цій країні введено також заборона на зняття будь-якої іноземної валюти з дебетових електронних карт за межами країни. Зняття коштів можливе тільки з валютного рахунку в розмірах, що не перевищують 300 доларів на місяць.