ua en ru

Введена спецоперація. Машину Шефіра обстріляли: що відомо на даний момент

Введена спецоперація. Машину Шефіра обстріляли: що відомо на даний момент Фото: Сергій Шефір (УНІАН)

Машину першого помічника президента Сергія Шефіра обстріляли сьогодні під Києвом. Поліція повідомляє про 10 куль, поранений водій.

Детальніше про напад на Шефіра - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Що сталося

22 вересня біля села Лісники Київської області невідомий обстріляв машину Шефіра. В автомобілі знаходився сам Шефір і його водій. Помічник президента не постраждав, а його водій з кульовими пораненнями госпіталізований в "Феофанію".

Що каже поліція

Факт обстрілу машини Шефіра підтвердила поліція. По автомобілю випустили 10 куль, проводиться спецоперація.

Введена спецоперація. Машину Шефіра обстріляли: що відомо на даний момент

Фото: машину Шефіра обстріляли (facebook.com/pol.kyivregion)

Радник глави МВС Антон Геращенко додав, що постріли були здійснені з лісу з автоматичної зброї по ходу руху автомобіля.

До розслідування подключилась прокуратура і СБУ.

Реакція ОП

В ОП заявили, що напад на Шефіра із застосуванням автоматичної зброї не можна кваліфікувати інакше, ніж спробу демонстративного вбивства ключового члена команди.

Відкрито справу

Як повідомила генпрокурор Ірина Венедиктова, за фактом обстрілу машини Шефіра відкрито справу з попередньою кваліфікацією замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 115 КК).

Поліція опублікувала фото з місця замаху на Шефіра

Реакція СН

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що зателефонував Шефіру, в ході нападу він не постраждав, а обстріл автомобіля стався, коли машина рухалася через ліс. Арахамія додав, що "в лісі фактично була засідка".

Зеленському повідомили про напад на Шефіра

Спікер президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров повідомив, що главі держави оперативно доповіли про інцидент і продовжують надавати всю необхідну інформацію.

"Публічна реакція президента на подію також скоро буде", - повідомив Никифоров.

Нові подробиці

В ході брифінгу голова Київської обласної прокуратури Олексій Хоменко уточнив, що по автомобілю випустили 18 куль з автомата. На даний момент слідство вивчає ряд версії, але поки озвучити їх не можуть.

Реакція Зеленського

Президент України записав відеозвернення, в якому прокоментував напад на Шефіра. Зеленський заявив, що не знає, хто стоїть за замахом. Глава держави додав, що відразу після виступу на Генасамблеї ООН відправиться до Києва.

"Передавати мені привіт пострілами з лісу в автомобіль мого друга це слабкість, а відповідь буде сильною", - заявив Зеленський.

Хто такий Сергій Шефір

Шефір є давнім другом Зеленського, разом вони створили "Квартал 95", був сценаристом студії, а також продюсером серіалу "Слуга народу", де Зеленський зіграв головну роль. Після перемоги на президентських виборах Зеленський призначив Шефіра своїм першим помічником.

Реакція Шефіра і нові подробиці

Сергій Шефір вперше прокоментував напад на нього, зазначивши, що, на його думку, замах було здійснено з метою залякування вищих ешелонів влади.

Глава Національної поліції України Ігор Клименко назвав основні версії слідства: зв'язок з державною діяльністю потерпілого, з метою тиску на вище керівництво держави, - з метою дестабілізації політичної ситуації в країні. Також розглядається версія участі іноземних спецслужб.

Глава МВС Денис Монастирський, в свою чергу, додав, що метою нападників було не налякати, а саме вбити.