ua en ru

ВРЮ рекомендувала звільнити 21 суддю часів Майдану

ВРЮ рекомендувала звільнити 21 суддю часів Майдану Фото: голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк ("Закон і бізнес")

Про це заявив сьогодні під час брифінгу в Києві голова ВРЮ Ігор Бенедисюк

Вища рада юстиції України (ВРЮ), згідно з висновками тимчасової спеціальної комісії щодо перевірки суддів судів загальної юрисдикції, всього рекомендував звільнити 21 суддю за порушення присяги при прийнятті рішень проти активістів Євромайдану". Про це сьогодні під час брифінгу в Києві заявив голова ВРЮ України Ігор Бенедисюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Всього на розгляді Вищої ради юстиції знаходиться 41 висновок щодо 46 суддів. На сьогодні, з урахуванням засідання, яке фактично закінчилося вчора, тому що ми його розпочали в четвер і продовжили в понеділок, винесено рішення у 28 дисциплінарних справах. З них 21 суддю рекомендовано на звільнення за порушення присяги. Таким чином, підтримано висновки тимчасової спеціальної комісії. В інших справах - одне провадження припинено. Там ми не побачили порушення присяги і взагалі порушень, допущених суддею, інших. Ми вважаємо, що, якщо є дисциплінарне порушення у суддів, вони мають бути притягнуті до відповідальності Вищою кваліфікаційною комісією (ВККСУ), куди ми направили матеріали", - зазначив Бенедисюк..

Водночас, за його словами, з початку роботи нинішнього складу ВРЮ надійшло більше двох тисяч скарг. "Понад 2800 скарг залишилося на розгляді від попереднього часу. Більше двох тисяч скарг надійшло - це цифри десь кінця минулого року - більше двох тисяч надійшло з початку діяльності Вищої ради юстиції", - сказав голова ВРЮ.

Також, як зазначив Бенедисюк, за період своїх повноважень ВРЮ внесла подання про звільнення шести суддів у зв'язку з набранням чинності щодо них обвинувального вироку.

Нагадаємо, в середині грудня ВРЮ прийняла рішення внести подання про звільнення п'яти суддів за порушення присяги за висновками ТСК.