ua en ru

Набув чинності закон про інститут економічного оператора

Набув чинності закон про інститут економічного оператора Ілюстративне фото (president.gov.ua)

Документом передбачається введення в Україні інституту АЕО, аналогічного функціонуючому в Євросоюзі

Закон "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів" у четвер, 7 листопада, набув чинності. У середу документ був опублікований у виданні "Голос України".

Він набуває чинності з дня, наступного за днем ​​опублікування. При цьому деякі норми закону наберуть чинності через 180 днів і три роки з дня набрання чинності документа.

Так, відповідно до статті 84 Угоди про Україну з ЄС, українське митне законодавство має поступово наближатися до митного законодавства Євросоюзу на основі принципу найкращих зусиль, при цьому, одним з етапів адаптації є введення в Україні інституту АЕО, аналогічного тому, який функціонує у ЄС.

Законом передбачене введення дієвого механізму інституту АЕО аналогічного тому, який функціонує у ЄС, з перспективою їх подальшого взаємного визнання, що передбачено статтею 80 Угоди і є одним з основних базисів митного співробітництва між Україною та ЄС.

При цьому очікується, що майбутнє визнання статусу національних АЕО митними органами країн ЄС забезпечить участь українських АЕО в формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів та підвищить їх конкурентоспроможність на зовнішньому і внутрішньому ринках.

Нагадаємо, згідно з інформацією на сайті Верховної ради, президент Володимир Зеленський підписав цей проект закону 4 листопада. При цьому глава Верховної ради Дмитро Разумков підписав документ 18 жовтня.

Як писало РБК-Україна раніше, парламент схвалив відповідний проект закону №1048 у другому читанні 2 жовтня. А 12 вересня парламент прийняв документ за основу.

Варто відзначити, у кінці лютого Рада 8 скликання схвалила за основу в першому читанні законопроект про уповноваженого економічного оператора. Однак проект так і не був розглянутий у другому читанні.