ua en ru

ВРУ додатково виділила 131 млн грн на закупівлю підручників для дітей-сиріт

ВРУ додатково виділила 131 млн грн на закупівлю підручників для дітей-сиріт Фото: Верховна Рада

Рада підтримала в першому читанні і в цілому законопроект №2335а

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала в першому читанні і в цілому законопроект №2335а "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2015 р." (щодо збільшення витрат на забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл за рахунок економії коштів на оплату праці і соціальне забезпечення народних депутатів України)". За відповідне рішення проголосували 262 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Як зазначила співавтор законопроекту - народний депутат з фракції "Народний фронт" Світлана Войцеховська, суть законопроекту полягає в тому, щоб перерозподілити кошти з державного бюджету на фінансування підручників для дітей-сиріт, дітей-інвалідів.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, його підготовлено з метою цільового використання коштів, зекономлених в результаті фактичного зменшення заробітної плати народних депутатів та їх соціального забезпечення в порівнянні із запланованими обсягами, і використання даних коштів на підтримку освіти, забезпечення її доступності, підтримки найбільш вразливих та соціально незахищених учнів, а саме - фінансового забезпечення програми щодо забезпечення підручниками і посібниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів з числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із малозабезпечених сімей.

Так, закон вносить зміни до додатку № 3 "Розподіл видатків державного бюджету України на 2015 рік" та № 5 "Розподіл видатків держбюджету України на 2015 р. на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями", збільшено на 131 млн грн видатки Міністерства освіти і науки України на фінансування бюджетної програми "здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів" (код 2201170) і одночасно зменшено на цю ж суму видатки Апарату Верховної Ради України.

Закон прийнято з урахуванням поправки народного депутата Віктора Кривенка.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко вважає за доцільне введення в Україні порядку забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх закладів.