ua en ru

ВР заборонила органам держвлади засновувати друковані ЗМІ

ВР заборонила органам держвлади засновувати друковані ЗМІ Фото: засідання Ради

Закон був прийнятий з пропозиціями президента

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала закон, який передбачає, що органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації, який був раніше ветований президентом Петром Порошенком, з його пропозиціями. Таке рішення підтримали 235 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону визначає способи реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій, надання державної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження.

Законом вводиться поняття "офіційні друковані видання". Встановлюється, що засновниками офіційних друкованих видань можуть бути центральні органи державної влади. Такі видання вносяться центральним органом виконавчої влади, що реалізує держполітику у сфері державної реєстрації друкованих ЗМІ, до державного реєстру друкованих ЗМІ та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності.

Відповідно до документу, в офіційних друкованих виданнях забороняється розміщувати рекламу або будь-яку іншу інформацію, обов'язковість опублікування якої не передбачено законодавством. Фінансування видатків на підготовку, випуск і розповсюдження офіційних друкованих видань здійснюється за рахунок і в межах коштів, що передбачаються для утримання відповідних центральних органів виконавчої влади.

Дія закону не поширюється на майно редакцій друкованих ЗМІ, заснованих органами держвлади, іншими держорганами та органами місцевого самоврядування.

Зазначимо, що президент наполягає на тому, щоб під час реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації було забезпечено їх видання українською мовою та мовами національних меншин України. У зв'язку з цим пункт 2 частини першої статті 3, частину четверту статті 5, статтю 7 пропонується після слів "цільового призначення" доповнити словами "мови видання".

Також голова держави запропонував встановити, що питання щодо офіційного оприлюднення друкованими засобами масової інформації нормативно-правових актів Верховної Ради України, президента України, Кабінету міністрів України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також інших органів, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації, щодо механізму реалізації положень про офіційне опублікування та набрання чинності нормативно-правовими актами цим законом не регулюються.

Відзначимо, закон вступить в дію 1 січня 2016 року.

Нагадаємо, раніше Порошенко ветував закон про роздержавлення ЗМІ.